Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


"Prepečeni kancerogen" se nalazi u kafi, čipsu, keksu, pa čak i u hrani za bebe: EU blokira ovo zlo, a njega ima i dalje u našim pecivima i slatkišima

14. mart 2018. 09:20:05 Pročitano 1795 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

EU smanjuje nivo opasnog akrilmida, a naši proizvođači nastaviće da nas truju sve dok ne uđemo u EU.

Za manje od mesec dana nivo kancerogenog akrilamida u slatkišima i pecivima biće značajno smanjen u svim zemljama EU, ali ne i u Srbiji.

Naši proizvođači nastaviće da nas truju sve dok ne uđemo u EU, a čak i da ima onih koji žele da kontrolišu količinu ove opsne supstance, morali bi da stanu u red, jer u celoj Srbiji postoji samo jedna laboratorija osposobljena za to.

Akrilamid nastaje na temperaturama višim od 120 stepeni, zbog čega je poznat i pod nazivom "prepečeni kancerogen". Nalazi se u kafi, krompirićima, čipsu, keksu, medenjacima, krekerima, žitaricama i pekarskim proizvodima, a sadrže ga i suvo voće, crne masline, prženi orašasti plodovi, slatke žitarice za doručak, pa čak i hrana za bebe.

Istraživanja su pokazala da akrilamid izaziva kancer i dovodi do malignih promena na štitnoj žlezdi, testisima, mlečnim žlezdama, pa čak i plućima i mozgu. Krajem prošle godine Hrvati su nam vratili pošiljku konditorskih proizvoda zbog povećanog nivoa ove supstance.

Dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma objašnjava će u EU od 11. aprila dozvoljena količina ovog kancerogena za čips biti smanjena sa 1.000 na 750 mikrograma po kilogramu, za keks sa 500 na 350, za dečju hranu sa 50 na 40...

- EU se problemom termičkih toksičnih jedinjenja u hrani bavi od 2000. godine, a mi sporadično poslednje tri. Dovoljno je reći da u Srbiji postoji samo jedna laboratorija za određivanje količine akrilamida - kaže dr Zarić.

Ona kaže da je cena analize oko 100 evra, a da je za proizvodnju jednog proizvoda potrebno uraditi uraditi minimum tri, četiri analize.

- To će sebi moći priuštiti samo veliki proizvođači hrane koji će, verovatno, kontrolisati samo ono što ide u izvoz - objašnjava dr Zarić.

Nutricionista Jovana Novaković savetuje kako da smanjimo negativan efekat ovog jedinjenja.

- Prženje u kući bi trebalo da izbacimo, a ako ponekad napravimo pomfrit, trebalo bi da izbegavamo previše hrskave i zagorele krompiriće. Takođe, uvedite u ishranu beli luk, crveno vino i zeleni čaj, jer oni sprečavaju negativan uticaj akrilamida -objašnjava ona.

Osim akrilamida, tokom proizvodnje nastaju i druga toksična jedinjenja kao što su furan, hidroksimetilfuran, heterociklični aromatični amini, policiklični aromatični ugljovodonici i, MCPD estri, glicidol i glicidol estre.

Izvor: Telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEvropska komisija usvojila nove standardne ugovorne klauzule Na vrh strane