Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


EVO KAKO DA LAKŠE OTPLATITE SVOJ KREDIT

05. maj 2023. 10:52:43 Pročitano 690 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U poslednjih godinu i nešto dana veliki broj ljudi brine kako će otplatiti kredit. Danas vam donosimo nekoliko saveta koji vam mogu u tome pomoći. Još i ne kupite kredite od banke, a već razmišljate - kako ću ga otplatiti?I nema veze da li je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit - svaki od njih mora da se otplati, pa je dobro o tome razmišljati unapred. Kada dođe vreme za otplatu i kada se ponekad čini da ćete morati malo da se preračunate kako bi ste mesečnu ratu kredita uklopili u svoju finansijsku konstrukciju - onda svaki savet koji pomaže pri otplati kredita dobro dođe.

Evo šta možete uraditi ako vam se dogodi nešto neplanirano tokom perioda otplate kredita ili ako samo želite da u tom periodu rasteretite svoj kućni budžet.

  • Gašenje dozvoljenog minusa

Staro pravilo u ličnim finansijama glasi: najskuplji bankarski proizvodi su oni koji se najlakše odobravaju. U toj grupi su dozvoljeni minus i kreditne kartice.

Ukoliko se odlučite za gašenje nečeg od ova dva, uštedećete lep novac koji biste inače dali banci na ime kamata. Dobra vest je što se oba kreditna proizovda mogu ugasiti relativno lako, tj. bez posebnih penala.

Ukoliko želite da ugasite dozvoljeni minus, potrebno je da svoj tekući račun dovedete u pozitivno stanje i zatim obavestite banku da ne želite više da koristite dozvoljeni minus.

Što se tiče kartice, za nju je neophodno podneti zahtev za gašenje.

Izvor: kamatica.com

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiAlnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj Na vrh strane