Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Vida: Potrošači se najviše žale na obuću i odeću

19. mart 2018. 09:47:10 Pročitano 1783 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Broj prigovora kupaca raste i 2017. godine bilo ih je skoro 17.000, trećinu više nego pre pet godina. 

Predsednica Upravnog odbora Centra za edukaciju i zaštitu potrošača Vera Vida kaže za RTS da danas na Svetski dan potrošača ne zna da li ima razloga za slavlje. Ističe da se kupci najviše žale na obuću, odeću, usluge mobilne telefonije, računarsku opremu i belu tehniku.

Vera Vida je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da se podaci o broju prijava potrošača Centra za edukaciju i zaštitu potrošača poklapaju sa podacima ministarstva.

-Potrošači se i dalje, nažalost, najviše žale na obuću, odeću, zatim na usluge mobilne telefonije, računarsku opremu i belu tehniku, navela je Vida na RTS.

Vida je ukazala da potrošači nekada misle da imaju više prava, a nekada kada imaju prava, ne znaju da to iskoriste jer nisu dovoljno informisani.

-U prvih šest meseci, popravka, zamena ili povraćaj novca rade se isključivo na zahtev potrošača – znači šta potrošač odluči šta će se raditi u tom periodu, objasnila je Vida u Dnevniku RTS-a.

Navodi da, ukoliko je neki proizvod kupljen i dođe do određenog kvara, potrošač je taj koji bira šta će se uraditi u prvih šest meseci. U mnogim zemljama moguće vraćanje robe i u slučaju nedopadanja, ali da u Srbiji zakonski to nije predviđeno.

-Ako vam se ne dopada nešto što ste kupili, zakon nije predvideo obavezu trgovca da vam to vrati. Ukoliko se vi lomite oko kupovine nečega, onda treba unapred da se dogovorite sa trgovcem, da, ukoliko vam se ne dopadne ili ukoliko vam ne odgovara broj, to možete da vratite, naglasila je Vida.

Navodi da je EU prošle godine za istraživanje o nebezbednim proizvodima izdvojila 800.000 evra.

-Ono što najviše pogađa potrošače upravo su igračke koje se uvoze iz Kine, to moram da kažem jer je to i EU konstatovala koji je to procenat. Mi zaista pokušavamo da informišemo potrošače da takve igračke ne kupuju, međutim znate svi smo u odnosu na našu kupovnu moć opredeljeni da gledamo koja je cena igračaka, a ne kakav je kvalitet tih igračaka, objasnila je Vida.

Odnos ministarstva i udruženja mora da bude dvosmeran

Govoreći o najavama bojkota od strane Nacionalne organizacije potrošača nakon što je ministarstvo trgovine reklo da udruženja nisu dovoljno aktivna u odbrani prava kupaca, Vida kaže da odnos ministarstva i udruženja mora da bude dvosmeran.

-Ako vi očekujete nešto od udruženja za zaštitu potrošača i ako ste sve ingerencije preneli na udruženja, onda morate i vi nešto tim udruženjima da pružite, istakla je Vida na RTS.

Navodi da danas neće biti zatvorenih radnji.

-Mi nećemo danas bojkotovati rad, jer je zaista neprimereno da danas na Svetski dan potrošača mi ne primamo potrošače. Svako ima pravo da bira način kako će da izrazi svoje nezadovoljstvo, ali ovo je jedan signal ministarstvu da se nešto dešava i da nešto treba da preduzme, zaključila je Vida

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiTURISTI OPREZ, NE NASEDAJTE NA PREVARE! Društvene mreže pune lažnih oglasa smeštaja u Grčkoj: "SKINULA JE SLIKE SA INTERNETA I REKLA DA JE TO NJEN STAN" Na vrh strane