Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Vizija CEPS-a

08. decembar 2010. 01:00:00 Pročitano 12364 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vizija CEPs-a je da okupi i poveže što veći broj nezavisnih organizacija potrošača i pojedinaca u Srbiji radi zajedničkog delovanja u oblasti zaštite potrošača, u skladu sa važećim zakonima, kao i evropsim i međunarodnim standardima, da promoviše prava i interese potrošača u javnosti i time doprinosi jačanju pozicija potrošača. Sprovođenje navedene vizije ima za krajnji cilj borbu CEPS-a za:

  • iskorenjivanje siromaštva,
  • dostizanje socijalne pravednosti, poštovanje ljudskih prava i dostojanstva-ličnosti pojedinca i njegove porodice,
  • izgradnju uređene socijalno-tržišne i ekološki održive privrede u Srbiji, i
  • promovisanje racionalnog i domaćinskog upravljanja privrednim resursima u Srbiji.

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeO namaCeps - OrganizacijaNaša vizija Na vrh strane