Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Evropska nedelja mobilnosti – Čist vazduh, ti si na potezu!

23. septembar 2013. 13:26:20 Pročitano 3418 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, a u okviru projekta “Mobilnost, paradigma evropskog građanstva”, koji finansira Evropska komisija, Centar potrošača Srbije održao je konsultativni sastanak sa temom „Saobraćaj u Srbiji i Beogradu: izazovi i težnje za budućnost“, kojem su prisutvovali svi akteri u procesu saobraćaja.

 

Na sastanku su predsavljeni rezultati istraživanja Mobilnost u Evropi, kao i istaknuti problemi i dobre prakse ka kojima ćemo se kretati u budućnosti. Najznačajniji od njih jesu: podizanje svesti građana, posebno među omladinom o sa jedne strane, značaju slobodnog kretanja građana, a sa druge strane o ekološkom uticaju saobraćaja na našu sredinu; izgradnja infrastrukture posebno metroa, biciklističkih staza, bezbednijih trotoara, pešačkih pasarela i železničke mreže, kao i dizajn postojeće infrastrukture, pre svega adaptacija autobusa za osobe sa smanjenom ili ograničenom pokretljivošču; poslednji problem koji su učesnici sastanka istakli jeste kako određene učesnike u saobraćaju uvesti u legalne ekonomske tokove i iskoreniti sivu ekonomiju.

Centar potrošača Srbije je 22. septembara učestvovao u uličnoj akciji „Pokreni bicikl“  povodom Međunarodnog dana bez automobila, u organizaciji Informacionog centra Evropske unije i Jugo cikling kampanje. Aktivisti CEPS-a  su prolazincima delili vodič Mobilnost u Evropi i pružali savete o pravima putnika. Pored toga, prolaznici su ostavljali svoje komentare o poboljšanju mobilnosti u Beogradu i Srbiji, a najmlađi su učestvovali u takmičenju i zabavnom programu.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaUspeli smo 2010. godine... Na vrh strane