Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


KRIZA! Dnevno trošimo 365 dinara

18. mart 2015. 07:43:17 Pročitano 2392 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prosečan račun u prodavnicama za samo tri godine pao je sa 500 na 365 dinara, kupovine su sve ređe, sve češće plaćamo čekovima.

I još svaki treći proizvod kupujemo na akcijama koje podrazumevaju popust.

- Evro je za to vreme dosta ojačao, pa je realan pad računa još veći, to jest količina kupljene robe još je manja - objašnjavaju za “Blic“ u velikom trgovinskom lancu.

Prosečan građanin gotovo polovinu mesečnih primanja izdvaja na hranu. Za potrošačku korpu potrebno mu je više od jedne i po zarade, a u dnevnoj korpi već su godinama isti proizvodi - hleb, mleko, neki od jeftinijih suhomesnatih proizvoda, jogurt i cigarete. 

- Građani sve češće odlučuju da kupe proizvode trgovačkih robnih marki umesto poznatih brendova, jer su i do 30 odsto jeftiniji - kažu veliki trgovci.

Dve trećine kupaca velike nabavke obavlja jednom mesečno, dok su ranije to činili bar dva puta mesečno. 

- U svim aspektima radi se na smanjenju troškova, od dolaska u prodavnicu automobilom do krajnjeg računa u njoj - kaže ekonomista Aleksandar Stevanović, konsultant mreže za poslovnu podršku.

Čak i kada kupac ode u veliku mesečnu nabavku, kupuje proizvode na akcijama.

- Građani najčešće po sniženoj ceni pazare meso, koje mimo sniženja malo ko i pogleda, voće i povrće, ulje, brašno, suhomesnate proizvode. Na akcijskim sniženjima ostvari se i do 30 odsto ukupnog prometa - objašnjavaju trgovci.

Sve više ljudi traži drugu, lošiju i jeftiniju klasu voća, povrća i mesa. 

- Koliko je pao standard pokazuje i to što se na TV sve više reklamiraju akcije u prodavnicama - objašnjava sociolog Dragan Đoković.

Povratak šampona od breze

Iako smo doskora jedva čekali da na naše tržište dođu šamponi poznatih marki, usled besparice sve se više okrećemo klasicima od kojih smo bežali. Podaci trgovinskih lanaca pokazuju da je u poslednje vreme najviše skočila prodaja šampona manje poznatih domaćih marki sa mirisom breze, koprive i kamilice. Za razliku od šampiona zvučnih kompanija, nazivi ovih preparata su nepoznati, a cena litra tog šampona i tri puta je niža od 250 mililitara markiranog. Litarsko pakovanje šampona od breze može da se nađe i za 75 dinara, dok je prosečna cena poznatih šampona bar 250 dinara.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiLukovinu prodaju po ceni za koju možete kupiti četiri kilograma luka Na vrh strane