Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Nude poklon - daju prevaru

20. mart 2015. 07:49:28 Pročitano 2471 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sve agresivniji prodavci sa svojim "neverovatnim" ponudama, građanima kidaju živce! Ne prođe dan, a da neko ne pozove kupca na "besplatnu" večeru, ponudi mu putovanje za dvoje, čestita mu jer je "upravo on dobitnik vredne nagrade". Nedostaje samo sitnica, da plati PDV ili transport, a taj trošak je često i veći od vrednosti proizvoda. Uz sve to, na gratis druženju, potrošač je pod takvim pritiskom da reklamiranu robu mora da kupi. Ovakvi pozivi broje se milionima, ali u inspekciji kažu da je lane samo u tri navrata utvrđeno nedozvoljeno oglašavanje.

Poštanski sandučići prepuni su flajera i letaka sa ponudama povoljnih usluga i proizvoda, za koje u reklami novac nije ni potreban. Sve češća praksa pojedinih banaka, osiguravajućih kuća, internet provajdera, proizvođača tekstila i obuće su pozivi telefonom. Najčešće je to uveče, a potrošačima nude kredite, polise osiguranja, internet i pakete TV programa, ali i patike, prekrivače, losione...

- Da bi prodali svoju robu i trgovci i proizvođači služe se razim trikovima obećavajući niz pogodnosti počev od besplatne večere, besplatnog putovanja za dve osobe, dobijanja proizvoda, ali pod uslovom da se samo plati poštarina - kaže Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije. - To i ne bi bio neki problem da potrošač, koji ode na prezentaciju uz "gratis" večeru nije bukvalno izložen pritisku da kupi neki proizvod. Imali smo slučaj da je potrošač rekao da ima novac kod sebe kupio bi proizvod, ali pošto ga nema, nije u mogućnosti. Trgovac ga je svojim kolima odvezao do stana da uzme novac. Kada se vratio sa prezentacije sa robom u ruci, shvatio je da je platio ono što mu ne treba i to veoma skupo.

Vida ističe da je mnogo veći problem kako pojedine firme dolaze do podataka potrošača. Nije problem broj telefona koji može da se dobije preko pošte, već određeni podaci o vama kao što su na primer "danas vam je rođendan i mi imamo samo za vas određene pogodnosti"...

S druge strane, Tržišna inspekcija je u prethodnoj godini utvrdila samo u tri navrata nedozvoljeno oglašavanje suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača i podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv tih trgovaca. Kako kažu u inspekciji i Sektoru za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, zabranjeno je oglašavanje i telefonom ili elektronskim porukama bez saglasnosti primaoca poruke. Svi koji dobijaju ovakve pozive, prvo treba da se saglase sa ovakvim načinom oglašavanja, a svako uznemiravanje i nasrtljivo ponašanje građani mogu da prijave tržišnoj inspekciji.

Helena Miličević, izvršna direktorka Asocijacije potrošača Srbije kaže da ako potrošač pristane na ovakav vid oglašavanja, trgovac je dužan da pre nego što izreklamira određenu robu ili uslugu, na jasan i nedvosmislen način, obavesti potrošača o komercijalnoj svrsi.

PRIJAVITI UZNEMIRAVANJE

Uznemiravanje građana putem telefona, raznih reklamnih poruka, flajera mogu da se svrstaju u nasrtljivu poslovnu praksu ili obmanjujuće poslovanje. Kao takvo je nedozvoljeno i podleže zakonskom suzbijanju, naglašava Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

- Problem uznemiravanja treba prijaviti tržišnoj inspekciji telefonom ili neposredno u odeljenjima inspekcije za određena područja, ili Sektoru za zaštitu potrošača - kaže Bogosavljević.

U Ministarstvu trgovine kažu da se ovakva ponašanja i prekršajno sankcionišu. Zabranjeno je slanje robe potrošaču sa zahtevom za plaćanje robe koju nije naručio, a novčane kazne iznose od 300.000 do 2.000.000 dinara.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiUporedili smo cene namirnica u Srbiji, Grčkoj i Crnoj Gori Na vrh strane