Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Evropski pčelari na udaru konkurencije

24. april 2023. 11:08:38 Pročitano 632 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sve teže uspevaju da se izbore s niskim cenama meda koji stiže iz Kine, Vijetnama, Indije… Evropski profesionalni pčelari su na kolenima. Još jednom, klimatske promene su uticale na proizvodnju u 2022, zajedno sa rastućim cenama. Nekoliko važnih evropskih tržišta kao što su Mađarska, Španija i Italija prestalo je da funkcioniše.

Kako piše „Agropres”, povećane prodajne cene evropskih pčelara nisu konkurentne u borbi na tržištu sa medom iz Kine, Vijetnama i Indije. Tako bi EU mogla da izgubi trećinu svojih košnica u narednim godinama, što znači dalji uvoz. U tom kontekstu, objavljivanje studije od strane službi Evropske komisije, dokazivanje masovne prevare na uvezenim medovima kap je koja je prelila čašu.

Podsetimo, iako se već godinama o tome govori, nedavno je kao bomba odjeknula vest da je od 320 uzoraka dobijenih od nadležnih organa učesnica čak 147 (46 odsto) osumnjičeno da ne poštuje odredbe evropske direktive o medu.

– Situacija je zabrinjavajuća i potrebno nam je brzo rešenje. U svetlu tekuće revizije direktive o medu, evropski pčelari i njihove zadruge pozivaju na transparentno obeležavanje zemlje porekla, sa procentima u opadajućem redosledu, poboljšavajući bolju sledljivost i moderniji usaglašen evropski okvir za laboratorijsko ispitivanje meda – izjavio je Stanislav Jaš, predsedavajući Radne grupe COPA – COGECA. Pozvao je EK da čuje ovu poruku, a sve evropske pčelare putem društvenih mreža da ostavljaju svoje komentare, iskustva i da upozore na primere falsifikata iz svog okruženja.

Stručnjaci su i ranije upozoravali da zvanične metode koje se trenutno koriste nisu pogodne za otkrivanje svih prisutnih oblika prevare. Kako se navodi, jedno su dodaci šećernog sirupa, ali postoje i druge vrste falsifikovanja, kao što su nezreli medovi, lažne oznake ili dodavanje sredstava za bojenje. Zbog toga bi prevare mogle biti još masovnije.

Istovremeno potrebno je i potrošače što češće edukovati o karakteristikama ove zdrave namirnice. Portal navodi da postoje različite klasifikacije, a med se najčešće razlikuje u zavisnosti od biljke s koje su pčele skupljale nektar. Tako imamo bagremov, lipov, livadski, med od suncokreta… Poreklo se utvrđuje na osnovu polena biljke koji se zadržava u medu, ali i na osnovu boje i ukusa. Recimo, lipov med je žućkast, sa primesama crvenkaste boje i miriše na lipov cvet. Med od suncokreta je žute boje, oštrijeg ukusa i brzo se kristalizuje, dok je livadski žućkastocrvene boje i najčešće je mešavina mirisa i ukusa brojnih livadskih trava s kojih su pčele skupljale nektar. Kada je u pitanju gustoća, što je med gušći i lepljiviji to je kvalitetniji.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane