Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


I Amerika će zabraniti titanijum-dioksid u hrani

19. april 2023. 11:55:01 Pročitano 635 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na Starom kontinentu traži se rešenje za zamenu spornog aditiva u svim proizvodima. Kalifornija bi uskoro zakonom mogla da zabrani upotrebu titanijum-dioksida, glavnog sastojka za postizanje jarko bele boje u hrani. Na taj način krenula bi stazama Evropske agencija za bezbednost hrane (EFSA), koja je njegovu upotrebu kao aditiva za hranu (sa oznakom E171) zvanično zabranila na tržištu EU od januara prošle godine.

Kalifornija bi tako postala prva država koja bi onemogućila prodaju i proizvodnju hrane koja sadrži titanijum-dioksid, iako bi on i dalje ostao priznat kao bezbedan od strane američke Uprave za hranu i lekove. 

Osim što se koristi u proizvodnji hrane, titanijum-dioksid se upotrebljava i u proizvodima za negu kože, odnosno kremama za sunčanje, jer funkcioniše kao filter za ultraljubičasto svetlo.

U prehrambenoj industriji korišćenje titanijum-dioksida efikasno je za „ispravljanje” boja. Istraživanja pokazuju da više od 1.800 brendiranih prehrambenih proizvoda u Sjedinjenim Državama ima titanijum-dioksid naveden na deklaraciji o sastojcima.

Iako je taj aditiv odobren za upotrebu u Sjedinjenim Državama, neke kompanije su ga i ranije proglasile neprihvatljivim.

U Evropi se traže rešenja za zamenu titanijum-dioksida u svim proizvodima od krema za lice do glazura, žvakaćih guma i tvrdih bombona. Kao alternative, ali još ne tako uspešne, navode se kalcijum-karbonat, kalcijum-fosfat i modifikovani skrob. Proizvođači kažu da je teško naći pravu zamenu za mineral titanijum-dioksida u procesu izbeljivanja.

Podsetimo, EFSA je uprkos protivljenju industrije potpuno zabranila upotrebu ovog aditiva od januara prošle godine. Državama članicama dato je šest meseci da obezbede sprovođenje zabrane, a isto toliko i proizvođačima hrane da prilagode svoje recepte.

Titanijum-dioksid se godinama koristio u hrani kao što su sladoled, dečja hrana, pekarski i mlečni proizvodi kako bi oni izgledali svetlije i privlačnije. Međutim, naučnici su dokazali da taj aditiv loše deluje na mikrofloru creva i izaziva upalne procese koji u određenim slučajevima mogu da izazovu rak.

Zaključak EFSA bio je da se ne može isključiti ni genotoksičnost, to jest sposobnost hemijske materije da ošteti DNK, kao i da se ne može uspostaviti sigurni nivo dnevnog unosa tog aditiva za hranu.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiŠta je Codex alimentarius? Na vrh strane