Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


PAŽNJA! "AMAZON" PRODAVAO OPASNE PROIZVODE: Pidžame za decu koje mogu da se zapale i opasni fenovi na najvećoj platfomi za onlajn trgovinu

20. jul 2021. 09:20:59 Pročitano 677 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

AMERIČKA Komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda tužila je kompaniju Amazon, giganta onlajn trgovine, zbog navodne prodaje opasnih proizvoda. Federalni nadzorni organ traži od Amazona da prekine dalju prodaju, prenosi Si-En-En.

Među navedenim proizvodima u tužbi su, kako se navodi, detektori za ugljen-monoksid koji se ne oglašavaju, pidžame za decu koje mogu da se zapale i skoro 400.000 fenova za kosu koji bi, ako padnu u vodu, mogli da izazovu udar struje.

Navedene proizvode ne prodaje direktno Amazon, već treće strane koje koriste Amazonovu platformu.

Mnoge od tih kompanija koje prodaju opasne proizvode su iz inostranstva, pa su mogućnosti Komisije za bezbednost potrošačkih proizvoda da ih prisili da prestanu da prodaju te proizvode, ako se ispostavi da su opasni, ograničene.

Komisija je navela da je obračun sa Amazonom jedini način da zaštiti potrošače od tih proizvoda.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane