Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


SPAKOVANI KOFERI ZA GRČKU: Već od ovog vikenda naši turisti moći će da uživaju na plažama omiljene destinacije

11. maj 2021. 10:07:32 Pročitano 213 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SRBI su već spakovali kofere i odbrojavaju dane do polaska na grčke plaže na kojima će moći da se brčkaju, ako to vreme dozvoli već za pet dana. Grčka zvanično sezonu otvara 15. maja, a naši državljani, koji su za omiljenu destinaciju ostali uskraćeni prošle godine, već su u "niskom startu".

Prvi će na grčke plaže verovatno stariji i građani sa malom decom, ali i oni koji bi da iskoriste zamenske vaučere. Od kada je Grčka otvorila svoje granice za naše državljane, turisti ne prestaju da se raspituju, ali i rezervišu letovanje na Egeju.

- Interesovanje turista postoji - rekli su nam u jednoj beogradskoj turističkoj agenciji. - Već se planira realizacija zamenskih vaučera od prošle godine, ali uplaćuju se i novi aranžmani za Grčku.

 

U ovu zemlju trenutno se može uz potvrdu o vakcinaciji, bilo kojom vakcinom, ili uz negativan PCR test. Do Grčke sada može da se ide preko Bugarske, ali od predstojećeg vikenda biće otvoren i prelaz kroz Severnu Makedoniju. Tada bi trebalo da se prizna i antigenski test.

- Cene aranžmana za Grčku su manje-više na nivou iz 2019. godine - kažu nam u turističkoj agenciji. - Bilo je nešto popusta za predsezonu.

Nije, međutim, Grčka jedina destinacija koja je u fokusu putnika iz Srbije. Ove godine Egipat je jedna od glavnih destinacija, a očekuje se da će, ukoliko bude ukinut PCR test za Tursku, i ova zemlja biti među traženijim. U agencijama kažu da dobro ide prodaja putovanja za Egipat, ali i za udaljene destinacije, kao što su Dubai i Maldivi. Cene avio-karata za mnoga mesta su snižene, kako bi se privukao što veći broj putnika, pa otuda i povoljni aranžmani za egzotična putovanja.

LJudi koji se bave turizmom očekuju da se ove godine gosti iz Srbije vrate i u Crnu Goru. Granice su otvorene, bez ikakvih uslova, pa je već tokom prvomajskih i uskršnjih praznika bio veliki broj naših gostiju na Jadranu. Prošlog leta Srbi su se odmarali uglavnom u Turskoj i Hrvatskoj, a bilo je veliko interesovanje i za Neum, u Bosni i Hercegovini jer se ulazilo bez testova i karantina. Mnogi su "otkrili" i Albaniju, pa su letovali, uglavnom u Draču ili Sarandi.

U agencija dodaju da će ovog leta smeštaj u Crnoj Gori biti jeftiniji za 20 do 30 odsto, a očekuju i da Turska, kad počne sezona, ukine PCR test, pa će se i tamo lakše putovati.

Od danas je granice otvorio i Kipar. Ova zemlja je priznala sertifikat o vakcinaciji gotovo svih proizvođača, osim kineskih. Alternativa je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Bez ikakvih uslova može da se putuje i u Albaniju. Ova destinacija postala je popularna poslednjih godina, pa i naši turisti, premda ne u velikom broju, odlaze u albanska letovališta. Najveće prednosti ove obale jesu jeftin smeštaj, pristupačna vanpansionska potrošnja i dobra usluga.

Do početka leta, u turističkim agencijama očekuju da će granice biti otvorene i za odmor u Bugarskoj, dok su, najverovatnije i ove sezone, letovanja u Francuskoj, Španiji i Italiji - daleko.

OSLOBOĐENI PUTARINE

 

SVI srpski državljani biće oslobođeni plaćanja putarina u Severnoj Makedoniji od 15. juna do 15. avgusta u znak zahvalnosti zbog doniranih vakcina ovoj zemlji. To je period u kojem veliki broj srpskih građana tradicionalno putuje kroz Severnu Makedoniju ka Grčkoj.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPopravka ne sme da bude skuplja od novog uređaja Na vrh strane