Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svinje zaražene afričkom kugom završavaju u spalionici

12. maj 2021. 15:44:59 Pročitano 1224 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na društvenim mrežama proteklih dana deljene su informacije kojim se pozivaju potrošači da ne kupuju meso jednog poznatog proizvođača, poreklom sa farme u okolini Zaječara, jer je ono navodno zaraženo virusom afričke kuge svinja.

Emina Milakara, direktorka Uprave za veterinu demantovala je ove navode. U izjavi za „Politiku” ona je naglasila da Srbija ima potpuno usaglašene procedure i pravilnike sa evropskim i svetskim standardima u borbi protiv afričke kuge svinja.

– Tačno se zna šta i ko radi u svakom trenutku, zato tako dugo i odolevamo većem naletu virusa, za razliku od nekih drugih zemalja gde je stotine hiljada svinja pobijeno i napravljena ogromna ekonomska šteta – rekla je Milakara i dodala da je širenje ovakvih dezinformacija apsolutno nedopustivo.

– Neka to ide na čast onima koji plasiraju ovakve dezinformacije, ali plašiti javnost na takav neistinit i beskrupulozan način je čisto krivično delo – podsetila je direktorka Uprave za veterinu.

Još sredinom aprila iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da je afrička kuga svinja potvrđena kod nekoliko životinja u okolini Zaječara, na farmi nadomak Halova i to kod nekoliko životinja. Kako nezvanično saznajemo, ova farma je velikih kapaciteta i godišnje proizvodi više od 30.000 tovljenika. Mediji su preneli da je virus otkriven tokom redovne kontrole zdravstvenog stanja grla kao i da je veterinarska inspekcija blokirala farmu i preduzela sve zakonom predviđene mere. Obezbeđeno je i odgovarajuće mesto za eutanazirane životinje, kako se virus ne bi dalje širio.

Kako je reč o selu u pograničnom području pretpostavlja se da je virus stigao iz Bugarske ili Rumunije, gde se već dugo bore sa ovom bolesti životinja. Inače, na ovom području afrička kuga evidentirana je kod jedne ustreljene divlje svinje na graničnom području sa Bugarskom.

Rade Došenović, rukovodilac regionalnog kriznog centra za afričku kugu svinja juče je izjavio da ne postoji nijedan promil mogućnosti da meso, koje je zbog kuge predviđeno za uništavanje, završi bilo gde osim u spalionici ili jami koja je za to namenjena. Kako je naglasio, procedure su vrlo rigorozne i sve se sprovodi uz stalan nadzor veterinarske inspekcije i drugih članova kriznog tima za područje na kome je utvrđena ta bolest.

Došenović je poručio građanima da budu spokojni jer se borba Srbije protiv afričke kuge svinja u svetu smatra među najuspešnijom. On je objasnio i šta se sve čini kad se utvrdi ova bolest.

– Gazdinstvo ili farma se automatski zapečaćuju i niko nema pristup dok se ne sprovedu sve mere, od dezinfekcije do uništavanja grla – rekao je on. Takođe u odnosu na žarište, zaražena teritorija je u poluprečniku od tri kilometra, a još sedam kilometara prostora se smatra ugroženim. Kao i kod svih virusnih oboljenja preventiva i higijena su primarni. Veterinari preporučuju vlasnicima da svinje čuvaju u zatvorenim oborima i nikako ih ne hrane pomijama. Potrebna je posebna odeća i obuća koja se koristi samo u tom oboru i redovna dezinfekcija pre ulaska kod životinja.

Izvor: Politika.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNE SMEJU DA POSKUPE Ako trgovci dignu cene za ovih 36 proizvoda, slede paprene kazne (KOMPLETAN SPISAK) Na vrh strane