Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Najnovije prevare kojima se služe neki trgovci

23. novembar 2020. 10:53:21 Pročitano 1099 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poštovani potrošači,

Želimo da vas obavestimo o novom „popularnom“ trendu pojedinih trgovaca prehrambenih proizvoda.

Naime radi se o tzv. prodajnim podsticajima, kako iz Zakon o trgovini i Zakon o zaštiti zvanično formuliše, konkretno o akcijama. Ono na šta želimo da skrenemo pažnju potrošačima jeste da se u poslednje vreme  nažalost sve više u praksi pojavljuju slučajevi u kojima se potrošači na ovaj način obmanjuju.

Jedan od primera koji čemo navesti jeste iskustvo potrošača koji nam je javio zbog navodne akcije trgovca povodom akcije koja se odnosila na prehrambeni(konditorski)  proizvod.

Potrošaču je na kasi prilikom plaćanja artikala rečeno da je u toku akcija na gorepomenuti proizvod, čija je akcijska cena 1,00 rsd. Potrošač je prihvatila, i izdat je fiskalni račun.

Naknadnom proverom računa utvrđeno je da cena proizvoda na akciji iznosi 49,99 dinara.

Ovo je samo jedan od primera koji kao što smo naveli ima sve više.

Molimo Vas da obratite pažnju prilikom kupovine i svaku navedenu nepravilnost prijavite Tržišnoj inspekciji, nama ili nekoj od nadležnih potrošačkih organizacija, kako bi se ovakav trend što pre zaustavio, a potrošačima obezbedilo poštovanje prava i sigurnost pri kupovini.

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane