Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


OBJAVLJENI VODIČI ZA SIGURNU E-TRGOVINU

03. avgust 2020. 13:47:39 Pročitano 973 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je to Ministarstvo u saradnji sa USAID-om objavilo vodiče za elektronsku trgovinu namenjenu građanima, na onlajn platformi „Pametno i bezbedno“.

„Pandemija koronavirusa potvrdila je potrebu za razvojem elektronske trgovine kao i celokupne digitalne ekonomije na globalnom planu. U okviru mera i aktivnosti koje sprovodimo za podsticanje sigurne elektronske kupovine i podizanje poverenja građana u ovaj vid trgovine, pripremljeni su vodiči koji pružaju sve neophodne informacije i savete koji otklanjaju sumnje i bezbednosne zamke onlajn trgovine“, istakla je Matić.

Ona je navela da vodiči koji su dostupni na adresi https://pametnoibezbedno.gov.rs/vodic-navigator , između ostalog, upućuju građane na neophodne korake prilikom ovog vida kupovine, kao što su provera prodavaca, uslova kupovine, zaštita digitalnih uređaja, čuvanje podataka…

„Isto tako, vodiči pružaju i praktična uputstva o načinima onlajn plaćanja, ali i konkretna objašnjenja o pravima potrošača, odnosno obavezama trgovaca, koji su regulisani novim Zakonom o trgovini i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini. Između ostalog, vodiči podsećaju i na mogućnost da se građani u roku od 14 dana predomisle i vrate robu uz povraćaj novca“, rekla je državna serketarka. 

Ona je najavila da su u pripremi i vodiči za trgovce, napominjući da je USAID-ovo istraživanje sprovedeno prošlog meseca pokazalo da su neke firme, njih 30 odsto, spremnije dočekale krizu, osnaživši već postojeće onlajn kanale poslovanja.

Direktorka USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, Dragana Stanojević, ovim povodom izjavila je da je objavljivanje vodiča za potrošače u vreme pandemije koronavirusa značajan korak u jačanju elektronske trgovine u Srbiji.

 

„Elektronska trgovina je važna za biznise jer im pruža priliku da opstanu u vreme krize, a bitna je i za potrošače kako bi se snabdeli na bezbedniji način štiteći svoje i zdravlje svojih najbližih. Uz zahvalnost svim partnerima iz javnog i privatnog sektora na završetku ove važne faze u razvoju elektronske trgovine, ostajemo posvećeni njenom daljem unapređenju i podsticanju mikro, malih i srednjih preduzeća da u što većoj meri iskoriste potencijal koji e- trgovina pruža“, poručila je Stanojević.

Vodič za internet kupovinu (pdf)

Izvor: pametnoibezbedno.gov.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiU Španiji pronađeni proizvodi na bazi jaja zaraženih fipronilom Na vrh strane