Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pandemija povećala prodaju bajate robe

28. jul 2020. 14:04:24 Pročitano 1000 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kriminalne grupe dobro iskoristile prekide u snabdevanju zbog vanrednog stanja, zatvaranja granica i otežanog transporta.

U poslednjoj Interpolovoj akciji, nazvanoj „Opson 9”, zaplenjene su velike količine falsifikovane hrane i pića. Potencijalno opasni proizvodi za potrošače bili su vredni oko 40 miliona dolara, a Interpol je saopštio kako je prilikom ove opsežne kontrole tržišta uhapšeno 406 ljudi širom sveta i razbijeno 19 organizovanih kriminalnih grupa.

Među otkrivenom robom bilo je mlečnih proizvoda kontaminiranih bakterijama, mesa iz ilegalnih klanica, kao i prehrambenih proizvoda koji su lažno bili deklarisani kao lekovi.

Kako se navodi, u Bugarskoj je u istrazi učestvovala policija zajedno sa tamošnjom Agencijom za bezbednost hrane. U neregistrovanom magacinu pronađene su veće količine sira, a naknadne laboratorijske analize pokazale su prisutvo bakterije ešerihija koli. Zaplenjeno je i uništeno oko 3,6 tona nebezbednih mlečnih proizvoda.

U ovoj akciji , koju su vodili Interpol i Europol, na tržištu, ali i tokom kontrole transporta robe, pronađeno je više od 12. 000 tona ilegalnih i potencijalno štetnih proizvoda. U ovoj velikoj kontroli prometa učestvovali su policija, carine, nadležne državne agencije, kao i partneri iz privatnog sektora čak 77 zemalja. Akcija je trajala od decembra 2019. do juna ove godine, što znači da je bio pokriven i period pandemije virusa korona.

Ističe se da su recimo u Jordanu vlasti zaplenile oko dve tone energetskih napitaka i 4,5 tona gaziranih pića sa isteklim rokom trajanja. U ovoj zemlji pronađeno je i više od sedam tona pokvarenog mleka i sira.

Kako se zaključuje, zaplene hrane sa isteklim rokom trajanja bile su značajno veće nego u prethodnim opson akcijama, što ukazuje da su kriminalne grupe dobro iskoristile krizu oko pandemije i zatvaranja nacionalnih tržišta, kao i zastoj u transportu robe. Takođe, pronađene su hiljade falsifikovanih medicinskih proizvoda, uključujući dezinfekciona sredstva i oko 17.000 lažnih kovid testova.

– Dok zemlje širom sveta nastavljaju svoje napore da obuzdaju kovid 19, kriminalne mreže koje distribuiraju ove potencijalno opasne proizvode pokazuju samo svoju odlučnost da zarade – rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Stok. Opseg i raznolikost hrane i pića zaplenjenih u ovoj akciji treba da podseti potrošače da budu oprezni šta kupuju.

Otkrivene su i druge prevare povezane s pandemijom. Recimo, u Južnoj Africi zaplenjena je pošiljka morskih plodova, poreklom iz Azije, a koja je lažno bila deklarisana kao zaštitna oprema. Kao i u prošlim operacijama, krivotvoreni i falsifikovani alkohol i dalje je veliki globalni problem. Sprečeno je da se na tržištu nađu lažna alkoholna pića vredna više od 20 miliona dolara. Zaustavljen je i šverc pet tona vodke koju su krijumčari pokušali da u prikolici prevezu u Norvešku

Ketrin de Bol, izvršna direktorka Europola, istakla je da u vremenima krize, kriminalci uvek traže nove načine da iskoriste potrošače,  povećavaju svoj profit i ugroze javno zdravlje. Takvi proizvodi ne samo da su prevara za kupce već su i značjna pretnja za njihovo zdravlje.

– Naša akcija, koja se sprovodi već devetu godinu zaredom, pokazuje da je saradnja policija, nadležnih državnih agencija i privatnog sektora ključna da zaštiti potrošače, ali i legalni biznis od štetnog uticaja kriminala – rekla je De Bol.

U ovogodišnjoj akciji, najviše je zaplenjeno proizvoda životinjskog porekla i to više od 5.000 tona. Otkrivena je i jedna nova vrsta malverzacije – konji su transportovani u Italiju s lažnim pasošima, uz navode da će učestvovati na sportskom takmičenju. Zapravo su bili poslati u klanicu.

Pored hrane i pića, među ostalim zaplenjenim proizvodima bili su i kozmetika, obuća, odeća, delovi za automobile, tehnička roba, duvan, lekovi... u vrednosti od 3,1 milion dolara.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKAKO DA PROVERITE RAČUN ZA STRUJU PRE NEGO ŠTO STIGNE? U par klikova sve možete videti. Na vrh strane