Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Najbolje kreme za sunčanje nisu i najskuplje

21. jul 2020. 07:51:52 Pročitano 1002 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Slovenačko udruženje potrošača testiralo kvalitet 19 proizvoda koji se mogu naći u svim trgovinama i ispostavilo se da su najkvalitetnije one privatnih robnih marki.

Od 19 proizvoda za zaštitu kože koji su namenjeni deci samo jedan nije imao faktor zaštite naveden na deklaraciji, pokazalo je najnovije istraživanje Saveza potrošača Slovenije. Testirajući proizvode koji se mogu naći u svim trgovinama na tamošnjem tržištu, ali i koji se porodaju onlajn, ova analiza je, kako se navodi, razbila još jedan mit – da su samo najskuplje kreme dobrog kvaliteta.

Analize ovog udruženja su pokazale da nijedan testirani proizvod nije sadržao nedozvoljene hemikalije koje izazivaju alergije, dok su se najveće razlike pokazale u sposobnosti krema da vlaže dečju kožu.

– Najboljim su se pokazali proizvodi privatnih robnih marki četiri trgovca na malo. Oni su imali i zadovoljavajuće cene i to od dva i po do tri i po evra na 100 mililitara proizvoda – navodi se u istraživanju Saveza potrošača Slovenije, koje je objavljeno na njihovom sajtu.

Inače, poseban akcenat ovog testa bio je na odnosu UVA i UVB filtera koji je važan kod izbora krema za sunčanje. To pokazuje koliko dobro proizvod štiti kožu od UVB zraka i samim tim od sunčanja. Oni navode da je pravilo da što je veći broj faktora, da je duže i vreme zaštite. Kod dece i osoba svetlije puti, nezaštićena koža postaje crvena nakon samo pet do deset minuta.

– Ukoliko se na kožu nanese krema za sunčanje sa faktorom 30, to vreme se produžava za 30 puta (dakle na 150 do 300 minuta), ali dermatolozi savetuju da se na suncu boravi ipak  dve trećine tog vremena, koliko je smatraju bezbedno – navodi se u ovom istraživanju.

S obzirom na to da je dečja koža osetljiva, jer nema svoje zaštitne i odbrambene mehanizme, kao što su sposobnost preplanulosti i zadebljani gornji sloj kože koji (bar delimično) štite od štetnih uticaja UVA i UVB zraka, treba joj dobra zaštita. Ne samo uz more, bazene ili u planinama, već svakog dana, takođe na igralištu ili terasi. Inače, da bi zaštita bila efikasna, kažu u ovom udruženju, odnos između UVA i UVB filtera mora biti najmanje jedan prema tri. Svi proizvodi koje su analizirani tokom ovog istraživanja su ispunjavali ovaj kriterijum. U ovom udruženju su prilikom predstavljanja rezultata napomenuli da je izloženost UV zračenju posebno veliko na moru i planinama, pa je i rizik posebno za namlađe veliki. Oni upozoravaju da čak i proizvodi koji su označeni kao eksra vodootporni moraju da se nanose više puta na kožu i posle svakog ulaska u vodu i brisanja peškirom.

– Za decu koristite najmanje faktor 30 i što je ova oznaka zaštite veća i boravak na suncu je manje opasan. Najbolje je da to bude losion, a bilo bi dobro izbegavati sprejeve. Čak i ako se koriste proizvodi u spreju savet stručnjaka je da se on prvo naprska na dlan, pa tek onda nanese na kožu – kažu stručnjaci iz ovog udruženja i dodaju da je osim kremamam prepoučljivo da se deca od sunca štite i odećom, posebno do prve godine života. Ovo udruženje je inače pre nekoliko godina testiralo i odeću sa UV zaštitom za najmlađe, a ove godine i za odrasle. Ispostavilo se da ni odeća sa ovim oznakama ne štiti podjednako efikasno. Opšta preporuka je da gusto tkani tekstil tamnijih boja efikasnije štiti od sunca, a to se odnosi i na kape i šešire. Pošto se potrošači često pitaju da li je dobro da koriste proizvode koji im preostanu od prethodnog leta, Savez potrošaa Slovenije savetuje da je to moguće ukoliko je proizvod u međuvremenu pravilno čuvan. Inače, ovi proizvodi se prave tako da budu efikasni do tri godine.

– Ukoliko je konzistencija i miris i dalje isti kreme mogu da se koriste i sledećeg leta. Ovi proizvodi su trajniji nego što mnogi misle, a najvažnije je da se pravilno čuvaju – navodi se u ovom udruženju.

Pet saveta kliničkih dermatologa

1. Nanositi kremu 15 do 20 minuta pre izlaska na sunce. Krema deluje i trenutno, ali je bolje da je koža upije.

2. Preporučuje se da se nanosi količina otprilike jedne kašičice za svaki deo tela, ali je najbolje da se nanosi dovoljno, toliko da koža buda bela pre utrljavanja kreme.

3. Potrebno je koristiti ove proizvode svakog dana, a ne samo leti, na izložene delove tela ukoliko se napolju boravi duže od 20 minuta.

4. Izbegavati boravak na suncu između 11 i 15 časova. Iako to ne mora da bude najtopliji deo dana, snaga UV zraka  je tada najjača.

5. Ne oslanjati se na šminku koja ima zaštitni faktor – to nije dovoljno.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEU ukida roming? Na vrh strane