Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Pitajte majstora, pa zakažite dolazak

14. jul 2020. 10:23:57 Pročitano 1001 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opet problemi sa majstorom koji je došao po pozivu i onda uslugu naplatio više nego što je dogovoreno. Ovakvih pitanja našoj redakciji ima sve više, pa ponavljamo savete koje je na ovu temu dao Sektor za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine. Šta bi sve trebalo znati prilikom angažovanja majstora za sitne kućne popravke?

ODGOVOR:

Najpre proverite da li je reč o uredno registrovanom preduzetniku, a to se može proveriti na sajtu Agencije za privredne registre - www.apr.gov.rs. Zatim pitajte majstore da li posebno naplaćuje dolazak. Ukoliko to naplaćuju, onda saznajte da li se cena razlikuje u zavisnosti od doba dana kada dolazi i brzine njegovog dolaska.

Obavezno bi trebalo saznati i to koliko košta rad, a koliko materijal, kao i ko obezbeđuje materijal i rezervne delove. Trebalo bi napraviti i poređenje cena, a majstor koga angažujete mora da istakne da li u cenu ulazi odnošenje šuta, čišćenje stana nakon radova i sl. Tokom radova građani mogu da pitaju sve što ih interesuje i imaju pravo da insistiraju da pre nego izvrši i neke dodatne radove, majstor pita da li se slažu sa tim. Kada majstor obavi posao i vi pristanete da platite cenu za koju smatrate da je neuobičajeno visoka ‒ nemate osnova da se bilo kome žalite, što ne znači da ne možete da reklamirate uslugu ukoliko je loše obavljena. Svaki majstor koji ima radnju mora da na vidnom mestu istakne cenovnik usluga, a onaj koji dolazi na vaš poziv mora da vam pokaže cenovnik usluga pre nego što otpočne sa radom.

Politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPOST I U NOVČANIKU: U mnogim ribarnicama cene porasle uoči predstojećih slava Na vrh strane