Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zbog pandemije veći računi za struju

30. april 2020. 11:44:46 Pročitano 1188 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Domaćinstva u Kraljevu i Valjevu dobila račune veće za 20 do 30 odsto. – U EPS-u tvrde da je to posledica zabrane kretanja i boravka kod kuće usled vanrednog stanja.

Pandemija kovida 19, zbog koje se od polovine marta kod kuće boravi tokom većeg dela dana, razlog je, bar prema tvrdnjama nadležnih u „Elektroprivredi Srbije” (EPS), nešto većih martovskih računa za struju.

Iako tvrde da nije bilo brojnih reklamacija na iznose očitane potrošnje u prošlom mesecu, primedbe su ipak stizale na „Politikinu” adresu.

Potrošači iz Kraljeva, Valjeva i Kragujevca primetili su da su im računi ovog marta za 20 do 30 odsto veći nego pre godinu dana.

Jedan od njih koji se javio našem listu kaže da je, kada je preračunao svoju potrošnju, shvatio da umesto da nominalna cena kilovat-sata bude 6,505 dinara s uračunatim PDV-om, kilovat u stvari košta 10,386 dinara, te da je za potrošena 2.443 kilovata platio 25.373,44 dinara, i to uz odbijenu TV taksu.

Ovaj potrošač kaže da nema kamate i da redovno koristi popust od pet odsto.

Upitani šta je razlog većih martovskih računa kod pojedinih potrošača, u EPS-u za „Politiku” tvrde da je očitavanje u Kraljevu i Valjevu završeno u potpunosti i u zadatom roku.

Iz ovih gradova EPS-u nisu pristigle žalbe, a svima koji imaju problem s uvećanim računima na raspolaganju je mejl prijava stanja, gde mogu da pošalju reklamaciju. U ovom javnom preduzeću tvrde da je vanredno stanje koje je na snazi od sredine marta dovelo do povećanja potrošnje struje.

Prosečna potrošnja električne energije u kategoriji domaćinstava u martu ove godine bila je 386 kilovat-sati, što je za 20 kilovat časova više nego prošle godine. To je posledica promena životnih navika i svakodnevice u većini domaćinstava zbog zabrane kretanja i boravka kod kuće usled vanrednog stanja.

Karakteristično je da je pored ukupne potrošnje u domaćinstvima, najveće povećanje u višoj, to jest skupljoj tarifi.

Podaci EPS-a pokazuju da je smanjena potrošnja za grejanje, ali da je povećana u svim ostalim vidovima potrošnje u domaćinstvima.

U pojedinim domaćinstvima potrošnja je i za 20 odsto veća nego u uobičajenim okolnostima, kada nema pandemije. Domaćice su masovno mesile hleb kod svojih kuća i pekle ga, što ranije nije bio slučaj, a to utiče na potrošnju struje.

Nezvanično se saznaje da razlog većeg iznosa na računu može biti i to što struja nije očitana zbog situacije s kovidom. Ali, u tom slučaju ne može da se dobije račun, već se dostavlja obaveštenje da je račun zadržan, pa se šalje nakon očitavanja.

Željko Marković, lider za energetiku, resurse i industriju u „Dilojtu”, kaže da je, imajući u vidu ovu situaciju, najverovatnije kod mnogih potrošača došlo do povećanja potrošnje jer je većina bila u izolaciji, a koliko je to povećanje, najviše zavisi od navika korisnika.

On kaže da je malo verovatno da je neko ulazio u crvenu zonu, a da se stvarno nije grejao na struju.

– Kada potrošač dobije račun i proverom utvrdi da je stanje na brojilu manje od upisanog na računu, to znači da neko nije očitao potrošnju, već da je stanje proizvoljno uneto, pa stoga svaki potrošač ima pravo na reklamaciju računa i taj račun ne treba da plaća – kaže Marković.

U EPS-u, s druge strane, tvrde da je struja ovog puta očitana u 95 odsto slučajeva i da tu nije bilo problema, jer je i veliki broj onih koji imaju brojila u kućama zvalo i prijavilo potrošnju.

Inače, nije nepoznato da razlog za veće račune bude upravo odokativno očitavanje, što je slučaj bio i s računima u decembru 2012. godine, kada su očitavači sami upisivali potrošnju, a da nisu izašli na lice mesta.

Činjenica je i da oni dobijaju podatke s potrošnjom iz prethodnog meseca i, kada im se ne ide na teren, upišu potrošnju na osnovu prethodnih podataka.

Izvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiTačna računica: Koliko koštaju pripreme za Vaskrs i kako uštedeti Na vrh strane