Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zbog Lidla akcije i u drugim trgovinskim lancima, ali je pitanje DO KADA ĆE TRAJATI

25. oktobar 2018. 14:52:58 Pročitano 1954 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lidl je svojim dolaskom i otvaranjem ukupno 16 prodavnica u Srbiji uspeo da "natera" konkurenciju da i ona spusti cene. Ipak, postavlja se pitanje da li će takve "akcije" potrajati, do kada ili su samo kratkoročne.

Analitičari naglašavaju da je ovakav "početni" uticaj Lidla na ostale velike trgovinske lance očekivan i da ne treba da čudi. Oni smatraju da, nažalost, pojeftinjenja koja su sada "poplavila" tržište ipak neće dugo trajati.

Svako vremenom pronađe svoje mesto

- U početku će Lidl uticati na promet drugih hipermarketa, ali moje je mišljenje da to neće trajati dugo. Svako na tržištu pronađe svoje mesto. Tako, na primer u Srbiji ima 28 banaka, od čega je većina stranih. Velika konkurencija, mala potražnja, trebalo bi da dovedu do sniženja kamatnih stopa, a to se nije dešavalo mnogo u prošlosti. Sličan model vidim u budućnosti i sa Lidlom i drugim marketima - kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić.

Najviše pojeftinilo voće

Kako navode potrošači širom Srbije, nekako se poklopilo da su sa otvaranjem Lidla drugi poznati marketi snizili cene, a najčešće su to primenili na voće i povrće.

- Spustili su cene banana na 59 dinara. Ne sećam se da su bile ikada tako jeftine. Koštale su oko 100 ili 110 dinara, zatim 59 i sada su oko 70. Od povrća šargarepa je sada svuda jeftinija za oko 20 dinara, sa 80 su spustili na 60, a verujem da je to zato što je u Lidlu još jeftinija - każe penzionerka iz Subotice, i dodaje da se prvi put desilo da je pojedino povrće i voće pojeftinilo za više od 20 odsto.

Sniženja i do 50 odsto

U pojedinim mestima roba u marketima jeftinija je i za 50 odsto. Tako je jedan poznati lanac prodavnica u Novom Sadu odlučio da iznenada počne da slavi rođendan iako mu to nije bila praksa poslednjih godina. Isti taj lanac je samo par dana nakon otvaranja Lidla Novosađanima ponudio svoje proizvode po cenama nižim i do 50 odsto.

Inače, zanimljivo je i to da su u vreme otvaranja Lidla pa do danas i ostali veliki marketi, posebno u Beogradu, bili puni kupaca. Iako su se neki od njih "pripremili" na manju gužvu i sitnije pazare, i sami su bili iznenađeni.

A nakon dva, tri dana i u njima su krenule velike akcije snižavanja cena, pa se tako u jednom od vodećih trgovinskih lanaca može naći 100 grama kafe za 74 dinara, kilogram limuna za 89,99 dinara, mandarina za 84,99 dinara, kao i kilogram kupusa za samo 19,99 dinara koji se po toj istoj ceni prodaje i u drugim velikim prodavnicama poznatih trgovačkih brendova.

Izvor: Blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMenjaju operatere zbog nižih cena Na vrh strane