Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Poljski čips pržen na palminom ulju, a njemački u suncokretovom, te vrećica sadrži 25g manje sadržaja

23. oktobar 2018. 09:27:39 Pročitano 2066 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poljski čips je primjerice pržen na palminom ulju, a njemački u suncokretovom, te vrećica sadrži 25g manje sadržaja. Poljski prirodni sir sadrži umjetne sastojke, a njemački je potpuno prirodan. Milka čokolada s kikirikijem ima manje kikirikija u Poljskoj, Na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta hrvatska zastupnica Biljana Borzan prezentirala je rezultate poljske studije o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

„Za sve one koje tvrde da trebamo istražiti, prije nego zakonom zabranimo prodaju proizvoda lošije kvalitete, želim prezentirati rezultate poljske studije. Rezultati su pokazali da su proizvodi koji su na poljskom tržištu manje kvalitetni nego oni na njemačkom, u smislu da koriste umjetne sastojke, palmino ulje, manje osnovnog sastojka, ali i manje količine, u nekim proizvodima bilo je po 30 grama manje sadržaja, zamislite koliko je to uštede za proizvođača ako pogledate veličinu poljskog tržišta“, kazala je Borzan.

Poljski čips je primjerice pržen na palminom ulju, a njemački u suncokretovom, te vrećica sadrži 25g manje sadržaja. Poljski prirodni sir sadrži umjetne sastojke, a njemački je potpuno prirodan. Milka čokolada s kikirikijem ima manje kikirikija u Poljskoj,

Objasnila je da zato treba izmijeniti Direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi, kao što je izglasano u njenom izvješću u rujnu.

„Potrebno je na najefikasniji mogući način riješiti ovo pitanje, a to je izričita zabrana plasmana proizvoda dvostruke kvalitete na listi nepoštenih poslovnih praksi. Na taj način bi poručili da Europa nema podijele na istočne i zapadne, već da smo svi jednaki i spremni odgovoriti i na ovaj izazov u cilju zaštite naših građana“, kazala je Borzan.

Izvor: Agrobiz.hr

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiAPEL POTROŠAČIMA: Meso kupovati u hipermarketima, a ne na buvljacima Na vrh strane