Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


STIGLE PRVE TREŠNJE Na pijacama gužve, a OVO su cene

14. maj 2018. 10:31:29 Pročitano 2207 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Crvene se pijace, prodavci dozivaju, utrkuju se natpisima, a na tezgama osim jagoda napokon su stigle i one, prolećne kraljice - trešnje!

- Ovo su lično moje trešnje i donosim ih Vrčina - kaže osamdesetogodišnji Milisav Ž. Teofilović, čije su trešnje i najjeftinije na tezgama, pa kilogram kod ovog nasmejanog deke možete pazariti za 100 dinara, a slatkoće im uprkos niskoj ceni ne manjka. Pitali smo se kako mu se isplati da drži trešnje ispod cene.

- Kako mi se ne isplati, pa zar ne vidite kolika mi je gužva, ne znam ni sam koliko sam gajbica prodao od jutros - kaže Teofilović kroz smeh. Srednja kategorija je oko 150 dinara, dok one najkrupnije i najsočnije dosežu cenu od 200 do 250 dinara.

Kako kažu prodavci, rodile su trešnje ove godine dosta, svi zadovoljno trljaju ruke, jer uskoro stižu i one kasne, pa će dobra prodaja potrajati. Većina prodavaca ih ili kupuje od drugih ili lično uzgaja, najčešće na potezu ka Smederevu.

- Nabolje su iz Leštana, ali ceo taj kraj je poznat po trešnjama i drugom voću, nema nam ravnih - kaže Z. Savić koji je preprodavac ovog voća.

I jagode su sada značajno jeftinije, a i domaće su, pa je kvalitet neupitan. Najpovoljnije i najsitnije se mogu naći za 100 dinara, dok cene za one najlepše ne prelaze 150.

Prodavci se utrkuju oko prodaje, gužva je na pijaci, pa se mnogi trude da stave i što interesantnije natpise i tako privuku kupce da uživaju u najslađem voću.

Izvor: Blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNulta inflacija - prazna korpa Na vrh strane