Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U središtu pažnje, 16.04.2013. "Socijalna korpa"

30. april 2013. 08:55:44 Pročitano 4193 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Socijalna korpa - jeftiniji proizvodi za svakodnevu potrošnju ili marketinški trik! Trgovinski lanci ponudili su od početka aprila u svojim radnjama proizvode iz socijalne korpe po nižim cenama i do 30 odsto za određene prehrambene proizvode i artikle kućne hemije. Da li je građanima dovoljno jasno - šta je zapravo socijalna korpa, šta sadrži i šta je na sniženju? Da li će akcija, ukoliko zaživi, omogućiti da osnovni prehrambeni proizvodi budu jeftiniji i pristupačniji većini koja se svakodnevno suočava sa padom životnog standarda ili je - kako je deo stručne javnosti ocenio - u pitanju još jedan populistički potez države?

Šta je važnije - da trgovci ponude kupcima zejtin jetiniji za pet dinara ili da se tržište normalizuje i ojača konkurencija? Šta od socijalne korpe imaju potrošači, a šta trgovci? Gosti emisije U središtu pažnje Radio Beograda 1 u utorak 16.04.2013. godine su Željko Rakić, načelnik odeljenja za trgovinu u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije i Goran Kovačević iz sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije i vlasnik trgovinskog lanca Gomedž.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2013/04/15/15872320/USP_16-04.mp3

izvor: http://www.radiobeograd.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=3957&Itemid=192

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Medije

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2013/04/16/15887156/USP_17-04.mp3

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeMedijiU središtu pažnje, 16.04.2013. "Socijalna korpa" Na vrh strane