Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Akcija "Najbolje iz Srbije": Za omiljene brendove glasalo 4.000 potrošača

25. mart 2014. 07:21:32 Pročitano 3819 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U ovogodišnjoj akciji "Najbolje iz Srbije" zabeležen je veliki odziv, a za omiljeni brend glasalo je oko 4.400 predstavnika potrošača, stručne javnosti i poslovnih partnera, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

 

Bira se pobednik u 23 kategorije, u robnim i korporativnim brendovima, a do kraja ove sedmice stručni žiri obradiće podatke po kategorijama brendova.

Biće proglašena i dva decenijska pobednika na manifestaciji koja će se održati 10. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Za ovogodišnje priznanje "Najbolje iz Srbije" nominovano je 175 robnih i kompanijskih brendova, što je povećanje u odnosu na prethodne dve, tri godine, rekao je potpredsednik PKS Mihailo Vesović.

On je naveo da je za prethodnih 10 godina, od kada je pokrenuta ta akcija, učestvovalo oko 1.200 brendova u različitim kategorijama i da je nagrađeno više od 250.

Brend po osnovu percepcije potrošača, kako je objasnio Vesović, dobija 30 bodova, odnosno tri puta više nego od stručnog žirija.

Merodavni su i glasovi stručne javnosti, odnosno poslovnih partnera, a najviše bodova brend dobija na osnovu tržišno - ekonomskih kriterijuma - u proseku, oko 60.

Cilj akcije "Najbolje iz Srbije" je da podstiče stvaranje kvalitetnih srpskih proizvoda, promoviše najbolje robne i korporativne brendove iz Srbije, jača njihovu tržišnu poziciju i uliva poverenje potrošačima i partnerima u zemlji i inostranstvu. 

Za izbor ovogodišnje nagrade "Najbolje iz Srbije 2013" konstituisan je žiri od 11 članova.

Žiri čine predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, ministri trgovine i privrede Rasim Ljajić i Igor Mirović, savetnica predsednika Srbije za medije Stanislava Pak, profesori Ekonomskog fakulteta u Beogradu Stipe Lovreta i Saša Veljković, predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaAkcija "Najbolje iz Srbije": Za omiljene brendove glasalo 4.000 potrošača Na vrh strane