Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U SENTI ODRŽANO II MEĐUŠKOLSKO TAKMIČENJE U OBLASTI ZAŠTITE POTROŠAČA

11. mart 2014. 07:27:51 Pročitano 3985 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na takmičenju učenika srednjih škola iz oblasti poznavanja potrošačkog prava koje je održano 10. 03. 2014. godine u Senti,  učestvovalo je 33 od ukupno prijavljenih 36 ekipa. Učesnici takmičenja prezentovali su svoje radove i odgovarali na jedno stručno pitanje iz poznavanja prava potrošača. Komisija od 6 članova posebno je cenila i vrednovala originalnost i kreativnost.

Cilj takmičenja je upoznavanje zakona naše zemlje o zaštiti potrošača i praktičan način ostvarivanja potrošačkih prava. Tematske oblasti su iz domena prava potrošača, zaštite zdravlja, zaštite čovekove okoline, reklama, ambalaže i dr., uz predlog mogućih rešenja.

Stručni žiri je na osnovu Power Point prezentacija i studioznog izlaganja takmičara doneo odluku o konačnom plasmanu. Šest najbolje plasiranih učenika imaće priliku da predstavljaju svoje škole u aprilu na Pokrajinskom takmičenju u Novom Sadu.

ORGANIZATOR TAKMIČENJA JE EKONOMSKO TRGOVINSKA ŠKOLA SENTA.

PARTNER - BEZ KOGA NE MOŽEMO:

Centar za zaštitu potrošača Senta, Centar potrošača srbije-CEPS Beograd.

Medijski pratioci su: No limit radio Senta, Novosadski radio, Mađar so-Tisavidek, Dnevnik.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaDodela priznanja "Moj izbor" Na vrh strane