Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA JAČANJE ZAŠTITE POTROŠAČA

26. maj 2014. 07:31:34 Pročitano 3245 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom završetka projekta "Jačanje zaštite potrošača" čije je sprovođenje započelo 2011. godine, organizovana je konferencija 29. aprila u hotelu Crown Plaza, na kojoj su prisustvovali i predstavnici Udruženja trgovine Privredne komore Beograda.  Glavni cilj projekta bilo je uspostavljanje saradnje sa svim relevantnim akterima u ovoj oblasti, poboljšanje zaštitite i promovisanje prava i interesa potrošača u Srbiji, u skladu sa zakonodavstvom EU i najboljim praksama.

Najznačajni rezultati projekta su nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača i Strategija zaštite potrošača za period 2013 – 2018. godine, koji su rezultat rada Ministarstva, evropskih i srpskih stručnjaka u oblasti zaštite potrošača, kao i udruženja za zaštitu potrošača, privrednih komora i drugih relevantnih institucija. Glavni korisnik je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije. 

Vesna Novaković, načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, rekla je da će Srbija uskoro dobiti novi Zakon o zaštiti potrošača koji će biti u potpunosti sprovodljiv. Donošenje novog Zakona se očekuje u drugom kvartalu 2014. godine.

Prisutnima su se obratili i Hoze Antonio Gomes Gomes, šef sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Dimitris Bakolas, predstavnik konzorcijuma koji je realizovao projekat, profesor Tijeri Burgoanji, vođa projektnog tima i ključni ekspert projekta, kao i ostali domaći i strani eksperti koji su radili na realizaciji ovog projekta.

Ispred CEPS-a, konferenciji su prisustvovali: Vera Vida, Marija Stojanović i Bojana Paunović.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSkupština CEPS-a 2021. Na vrh strane