Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Studijska poseta Grčkoj 2013. Godine

04. novembar 2013. 15:43:13 Pročitano 3480 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U organizaciji IPA projekta i European Profiles S.A u periodu od 29.10. do 02.11. 2013. godine  organizovana je studijska poseta Grčkoj, tačnije Atini.Cilj studijskog putovanja  bio je upoznavanje institucionalnog okvira za rešavanje potrošačkih sporova , a posebno imajući u vidu ekonomsku krizu koja je ponajviše zahvatila Grčku. Predstavnici Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija sa četiri predstavnika regionalnih potrošačkih savetovališta, među kojima je bio i predstavnik CEPS-a, dipl.pravnik Ana Begenišić , posetili su Generalni sekretarijat potrošača,Ombudsmana za potrošače i potrošačku organizaciju EKPIZO.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaUključi se - kakvo civilno društvo želiš?! Na vrh strane