Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Seminar „Zaštita kolektivnih interesa potrošača“

29. oktobar 2013. 08:04:00 Pročitano 3545 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

24. i 25. oktobra 2013.godine u Beogradu je održan  seminar „Zaštita kolektivnih interesa potrošača“, koji je Ministarstvo spoljne  i unutrašnje trgovine i telekomunikacija organizovalo u saradnji sa IPA projektom „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“ finansiranog od strane EU.

 

Seminar je otvorila pomoćnik ministra za trgovinu, usluge, cene i zaštitu potrošača mr. Ljiljana Stanković. Cilj seminara je bio da se predstavnici državnih institucija koje su relevantne za zaštitu potrošača i nevladinih udruženja za zaštitu potrošača bliže upoznaju sa sudskom i upravnopravnom praksom zaštite kolektivnih interesa potrošača kako u EU, tako i u Srbiji.

Ispred CEPS-a, seminaru je prisustvovala Maja Anokić, dipl.pravnica.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSeminar „Zaštita kolektivnih interesa potrošača“ Na vrh strane