Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Uspeli smo 2010. godine...

19. oktobar 2013. 15:53:17 Pročitano 3438 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Beogradu, ispred TC "Ušće", 13.11.2010, Centar potrošaca Srbije održao je akciju potpisivanja peticije "Ne za GMO", koju je pokrenuo Ekološki pokret Novog Sada.

Cilj akcije bio je da se ne dozvoli izmena zakona o zabrani uzgajanja i prometa  genetski izmenjenog semena u komercijalne svrhe, čija izmena se priprema od strane pojedinih interesnih grupa.

 

„Genetski izmenjeni organizmi ne postoje u prirodi. Nastali su u labaratoriji nasilnim mešanjem gena životinja i biljaka, ili u prirodi nespojivih vrsta biljaka koje izazivaju ili mogu da izazovu najteže alergijske reakcije i druge teške bolesti kod ljudi. Mešanjem gena svinje i čoveka da bi ubrzali rast svinje, postajemo kanibali. Međanjem gena ribe i morskog krastavca sa genima paradajza i drugog povrća, rizikujemo d nam se u nekoj generaciji rode deca koje ce umesto ušiju imati riblje repove, a umesto nosa morski krastvac. Pored toga, ovakve kombinacije kod ljudi izazivaju pored teških alergija i maligna oboljenja, sterilnost, atrofiju mozga, prevremenu senilnost, radjanje mentalno zaostale dece, šećernu bolest i druga teška oboljenja.

Kada se jedno poseje ovako genetski izmenjeno seme bilo koje biljke , ono se više ne može kontrolisati, niti sprečiti njegovo širenje i negativan uticaj na prirodu u celini.“

CEPS podržava i aktivno će učestovati u svim akcijama koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života naših potrošača.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaRadionica Upravljanje projektima Na vrh strane