Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Održana četvrta sednica Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača

09. oktobar 2013. 07:53:18 Pročitano 3225 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nacionalni savet za zaštitu potrošača održao je danas u Beogradu četvrtu sednicu, koju je vodio predsednik ovog tela i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 

Članovima Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača tom prilikom predstavljen je Nacrt zakona o zaštiti potrošača, koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi i čije usvajanje se očekuje do kraja ove godine.

Sednici Nacionalnog saveta prisustvovao je i profesor Tijeri Burgoanji, šef projekta “Jačanje zaštite potrošača u Srbiji” koji finansira EU. Burgoanji je pohvalio sadržaj Nacrta zakona o zaštiti potrošača, istakavši da su predložena rešenja u skladu sa evropskim standardima i praksom u ovoj oblasti.

Nacionalni savet za zaštitu potrošača je tripartitno telo koje sačinjavaju predstavnici nadležnih državnih institucija, potrošačkih organizacija i naučne i stručne javnosti, osnovano je prošle godine i njegovo funkcionisanje predstavlja jedan od uslova za ulazak Srbije u EU.

Predsednica CEPS-a, Vera Vida  je član Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača.

Izvor: Mtt.gov.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanja Na vrh strane