Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Radionica Upravljanje projektima

05. oktobar 2013. 07:44:29 Pročitano 3467 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici Centra potrošača Srbije prisustvovali  su 26. i 27. septembra radionici Upravljanje projektima, koju je realizovao IPA projekat “Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“.

 

Predstavljene su mogućnosti finansiranja udruženja potrošača i smernice za razvoj strategije: razvoja projektne ideje i postavljanja ciljeva, definisanje ciljnih grupa, zatim aktivnosti, rezultata, indikatora i logičkih okvira, kao i izbor resursa, te priprema budžeta. Takođe, dati su primeri najbolje prakse (iz Evrope i regiona, ali i nacionalnih inicijativa), kao i analiza neuspešnih primera. Nakon teorijskog izlaganja, učesnici su imali priliku da se i sami oprobaju u pisanju projekata.

Radionicu su vodili Šarlot Rofiajen, spoljni evaluator evropskih projekata i nezavisni konsultant u evropskim pitanjima, kao i Aleš Zupan, ekspert za upravljanje projektima i izgradnju kapaciteta, uz asistenciju eksperata Projekta.

Ispred Centra potrošača Srbije radionici su prisustvovale Bojana Paunović i Marija Vida.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaRadionica Upravljanje projektima Na vrh strane