Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Efektivna zaštita - u susret novom zakonu

08. septembar 2013. 09:38:21 Pročitano 4531 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centar potrošača Srbije (CEPS), Privredna komora Srbije (PKS) i Zapadnobalkanski institut (WEBIN) 06. 09. 2013. organizovali su okrugli sto posvećen zaštiti potrošača i procesu izrade novog Zakona o Zaštiti potrošača. Preko 60 učesnika razogavaralo je o aktuelnim temama iz ove oblasti.

 

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Ministarstva trgovine, IPA perojekata ’’Zaštita potrošača’’, Delegacija Evropske Unije, Kancelarija Vlade RS za saradnju sa civilnim društvom, Nacionalna organizacija potrošača Srbije, Asocijacija potrošača Srbije, Organizacija potrošača Jagodina, Republička unija potrošača Srbije, Centar za zaštitu potrošača Senta, Opštinska organizacija potrošača Prokuplje, Centar potrošača Sremska Mitrovica, Centar za informisanje i edukaciju Alibunar, Plandište, Kovačica, Opovo, Centar potrošača Aleksandrovac, Organizacija potrošača Topola, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine, Unija poslodavaca Srbije, profesori, mediji i drugi učesnici.

Zaključci okruglog stola biće objavljeni u narednim danima.

Okrugli sto je bio završni događaj projekta ”Unapređenje ambijenta za zaštitu potrošača na jugu Srbije” koji finansira Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaEfektivna zaštita - u susret novom zakonu Na vrh strane