Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Koliko su potrosaci zasticeni u Srbiji i kako treba da izgleda novi Zakon o zastiti potrosaca!

06. septembar 2013. 07:59:26 Pročitano 3734 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centar potrošača Srbije, Privredna komora Srbije i Zapadnobalkanski institut uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, organizuju u petak 06. septembra 2013. okrugli sto pod nazivom: EFEKTIVNA ZAŠTITA POTROŠAČA: U SUSRET NOVOM ZAKONU.

 

Povodom izrade novog Zakona o zaštiti potrošača Republike Srbije, želimo da u prvi plan stavimo prioritete u zaštiti potrošača Republike Srbije koji se moraju naći u novom zakonu da bismo na adekvatan način unapredili poziciju potrošača a sve u skladu aktivinije i efektivnije zaštite potrošača. Zaključci sa ovog okruglog stola biće dostavljeni svim relevantnim državnim i lokalnim institucijama koji se bave potoašačkim problemima, kao i Ministrastvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Okrugli sto se organizuje kao završna aktivnost u okviru projekta ’’Unapređenje ambijenta za zaštitu potrošača na jugu Srbije’’ koji Centar potrošača Srbije sprovodi uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. U okviru ovog projekta Centar potoršača Srbije je osnovao tri nove potrošačke organizacije i to u Knjaževcu, Prijepolju i Aleksandrovcu. Osnivanjem pomenutih organizacija, potrošači na lokalnom nivou dobijaju zaštitu svojih potrošačkih prava.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSeminar „Zaštita kolektivnih interesa potrošača“ Na vrh strane