Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Apelujemo na Agenciju za energetiku da preispita poskuplenje struje

18. jul 2013. 07:04:57 Pročitano 3242 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Samo najavljeno poskupljenje struje , već je dovelo do poskupljenja mesa i prerađevina od mesa  u pojedinim mesarama, a sigurno će dovesti do  povećanja cena  drugih osnovnih životnih namirnica, kod kojih se električna energija koristi u većoj meri, kao što su prerađevine od  mleka, proizvodi pekarske industrije,  koje su ionako među najvišima u Evropi.

Sigurno je da će biti i onih proizvođača koji će nerealno povećati cene svojih proizvoda, bez obzira koliki je udeo el energije u strukturi  troškova proizvodnje.

Poskupljenjem struje neće biti pogođeni samo potrošači koji se greju na struju i vrlo je nekorektno da se stalno samo to ponavlja već će poskupljenjem struje biti pogođeni svi potrošači bez obzira na materijalni položaj, jer se struja u domaćinstvima koristi za sve, od šporeta, mašine za pranje veša, klima uređaja, frižidera, televizora, računara....jednom rečju struja život znači! 

 Mi u Centru potrošača Srbije se plašimo da će zaista mnogima život zavisiti od najavljenog poskupljenja struje, posebno zaposlenima sa niskim primanjima, penzionerima  i velikom broju  nezaposlenih. 

Zato apelujemo na Agenciju da preispita ovu svoju odluku.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSeminar o zaštiti potrošača Na vrh strane