Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Prezentacija registra žalbi potrošača u okviru IPA projekta „Jačanje zaštite potrošača“.

05. jul 2013. 07:46:51 Pročitano 3531 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dana 26.06.2013. godine u "Sava Centru" u Beogradu je održana prezentacija registra žalbi potrošača u okviru IPA projekta "Jačanje zaštite potrošača" čiji je glavni cilj da osnaži sprovođenje Zakona o zaštiti potrošača na teritoriji Republike Srbije, uspostavljanjem nacionalnog informacionog sistema za upravljanje žalbama i upitima potrošača.

Registar žalbi bi trebalo da bude najvažnija komponenta informacionog sistema zaštite potrošača, kao nacionalnog sistema prikupljanja, registracije i obrade individualnih žalbi potrošača.

Centar potrošača Srbije je  ocenio da će informacione tehnologije u budućnosti sasvim sigurno preuzeti veliki prostor u komunikaciji između potrošača i potrošačkih organizacija a sve u cilju što efikasnijeg i ekonomičnijeg rešavanja potrošačkih prijava.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanja Na vrh strane