Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Osnovane organizacije za zaštitu potrošača u Prijepolje i Aleksandrovcu

04. jun 2013. 11:08:48 Pročitano 3264 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tokom prethodnih meseci u okviru projekta „Unapređenje ambijenta za zaštitu potrošača na jugu Srbije“ Centar potrošača Srbije bio je angažovan na identifikovanju zainteresovanih grupa i uspostavljanju ambijenta za osnivanje novih organizacija za zaštitu potrošača.

Do sada su osnovane dve i registrovane organizacije za zaštitu potrošača u Prijepolju i Aleksandrovcu pod nazivom: Centar potrošača Prijepolje i Oraganizacija potrošača opštine Aleksandrovac.

Čelnici novih organizacija pokazali su veliko interesovanje za unapređenje zaštite potrošača u svojim lokalnima zajednicama, a Centar potrošača Srbije, pored tehničke i finansijske podrške u postupku osnivanja, obezbediće i punu savetodavnu podršku na početku i tokom rada organizacija dok ne dođe do potpune stabilizacije novih organizacija.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaKonstitutivna sednica Saveta za bezbednost proizvoda Na vrh strane