Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Održan edukativni seminar za novoosnovane organizacije za zaštitu potrošača u Banji Vrujci

04. jun 2013. 12:04:55 Pročitano 2889 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prethodne nedelje u Banji Vrujci održan je edukativni seminar za novoosnovane organizacije za zaštitu potrošača i organizacije koje su u postupku osnivanja.

Od strane predsednice i članova Centra potrošača Srbije organizacijama je predstavljen način rada CEPS/ a, odnosi sa drugim organizacijama, mane i prednosti legislative i drugi izazovi sa kojima će se susretati u budućem radu, dok su od strane neše ugledne trenerice Jovanke Ćorović organizacije imale priliku da nauče o osnovnim kategorijama uspešnog funkcionisanja organizacije, kao što su odnosi sa javnošću, karakteristike uspešnih timova i raspodela uloga u timu, osnovna pravila uspešne komunikacije i dr. 

Učesnici seminara imali su priliku da im se obrati profesor Tjeri Burgoanji vođa IPA projekta „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“. 

Uskoro će organizacije objaviti način komunikacije sa potrošačima pa će u svakom od planiranih gradova biti održana radionica kako bi se organizacijama pružila podrška strateškog planiranja i  definisanja načina komunikacije sa potrošačima.    

Projekat „Unapređenje ambijenta za zaštitu potrošača na jugu Srbije“ koji realizuje Centar potrošača Srbije (CEPS) uz pomoć partnera Western Balkans Institute (WEBIN) finansiran je od strane Fonda za otvoreno društvo (FOS).

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSeminar „Zaštita kolektivnih interesa potrošača“ Na vrh strane