Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svetski dan potrošača

15. mart 2021. 07:00:00 Pročitano 2806 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poštovani potrošači,

Srećan vam 15. Mart Svetski dan potrošača!

Iako nemamo puno razloga za slavlje nadamo se da će trgovci u duhu praznika, i ove godine pokazati dobru poslovnu politiku i poznavanje  prava potrošača, a sve u cilju adekvatne  primene Zakona o zaštiti potrošača.

S druge strane, apelujemo na potrošače da se blagovremeno informišu o svjoim prava, odnodno o pravima koja im po zakonu pripadaju.

Pandemija koja je zadesila ceo svet, a ne samo nas u mnogome je promenila način kupovine i sam rad trgovaca. Zato apelujemo na potrošače koji kupuju robu ili uslugu on-line da dobro pogledaju da li se radi o trgovcu koji je registrovan, kakva su iskustva onih koji su već kupovali kod istih,  budu oprezni kada je reč o ponudama koje se čine previše dobrim,  provere da li u adresi sajta koji su posetili postoji oznaka katanca ili oznaka HTTPS pre nego što pristupe plaćanjui i da nikada ne  čuvaju podatke svoje kartice na veb sajtovima.

Ukoliko ipak imate nedoumice ili neki problem slobodno nas kontaktirajte.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaSvetski dan potrošača Na vrh strane