Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svetski dan potrošača

15. mart 2018. 00:00:00 Pročitano 4346 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poštovani potrošači srećan vam 15. mart, Svetski dan potrošača! 

Nadamo se da će trgovci u duhu praznika, i ove godine pokazati dobru poslovnu politiku i poznavanje i poštovanje prava potrošača, a potrošači s druge strane da su dobro informisani i da znaju svoja prava.

Ukoliko ipak imate nedoumice ili konkretan problem u vezi sa svojim potrošačkim pravima, danas možete i direktno na licu mesta u holu tržnog centra Delta City, u periodu od 12.00h do 18.00h dobiti savete potrošačkuh organizacija koje će u ime današnjeg dana biti na raspolaganju potrošačima.

Takođe, kako se veliki broj naših potrošača žalio na nepravilnosti  u velikim prehrambenim lanacima, CEPS je odlučio da danas u periodu od 16.00h do 19.00h poseti jedan od  većih trgovinski lanaca, konkretno Delhaize maloprodajni objekat u centru grada, kako bi potrošači na licu mesta mogli da se informišu o svojim pravima i eventualnim nedoumicama koje imaju.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeDešavanjaPredstavnici CEPS-a u Briselu na sastanku pod nazivom „U susret izborima EU: Jačanje Evropske Unije za efikasniju zaštitu prava potrošača“ Na vrh strane