Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Korenite promene u GSP-u: Jeftinije karte za 80 odsto Beograđana!

13. maj 2015. 10:09:30 Pročitano 2034 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gradski prevoz u Beogradu mogao bi već od 1. septembra, a najkasnije do 1. januara da izgleda potpuno drugačije, s novom mrežom linija i podelom na četiri zone. Prevoz će biti jeftiniji za 80 odsto građana, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Sistem će biti razumljiviji i za građane i za posetioce Beograda. Grad će biti podeljen u četiri zone, a konačno ćemo moći da izađemo u susret građanima iz prigradskih naselja koji plaćaju cenu po nepravednom sistemu, koji smo nasledili. Nikome neće poskupeti karta, a zonska podela grada omogućiće niže cene za 80 odsto građana. Promene će posebno osetiti stanovnici prigradskih naselja, kojima će cena karte biti niža najmanje 20 odsto. Table na stajalištima će biti obeležavane po bojama u zavisnosti od zone - kazao je gradonačelnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saobraćajni fakultet izrađuje novu mrežu linija prema potrebama putnika, a na osnovu rezultata brojanja putnika, anketa i statističkih podataka.

- Ponosan sam jer je ovo sistemska promena gradskog prevoza. Do sada se radilo produživanje i skraćivanje linija, a sada Saobraćajni fakultet pravi novu mrežu linija prema realnim potrebama građana - dodaje Mali.

Sve će biti urađeno tako da se kapaciteti autobusa, tramvaja, trolejbusa i vozova ravnomernije popune. Posebno će se voditi računa o tramvajima jer su oni sada najmanje iskorišćen podsistem prevoza.

Mreža linija do sada menjana je prema trenutnim potrebama u pojedinim delovima grada, a vremenom su se tokovi putnika u gradu promenili: Novi Beograd se razvio u poslovni centar, izgrađena su dva nova mosta i proradio je BG-voz.

Ove promene posebno su dragocene stanovnicima prigradskih naselja koji se voze u takozvanom Integrisanom tarifnom sistemu 2. On je podeljen na 10 zona za karte i tri zone za mesečne dopune. Umesto sistema ITS1 i ITS2, čitav grad biće podeljen na četiri zone.

Kvalitetu usluge doprineće i 30 novih solo autobusa, kao i pet električnih. Poboljšanje se očekuje i kod privatnih prevoznika.

- Njima ove godine ističe ugovor i raspisaćemo novi tender prema budućim linijama. Za građane je najvažnije to da će se voziti boljim i udobnijim privatnim autobusima jer ćemo zahtevati viši nivo usluge - dodao je Mali.

Izvor: 24sata.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBanke plene i usisivače, na aukcijama se televizori prodaju i za 10 evra! Na vrh strane