Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Sa lupom u radnju do kraja godine

07. april 2015. 07:38:05 Pročitano 2243 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kupci u Srbiji, prema zakonu ne bi trebalo više u kupovinu da nose lupu da bi pročitali sastav proizvoda. Međutim, veća slova na deklaraciji na većini artikala moraćemo da sačekamo, jer će se sa starim etiketama prodavati sve dok se ne potroše zalihe, ili do isteka roka trajanja. Tako ispada da samo ona roba sa datumom proizvodnje od 1. aprila, mora da ima nove, jasne i detaljnije deklaracije.

Na novoj ambalaži, potrošači bi trebalo da dobiju i precizan spisak sastojaka, tabelu sa opadajućim vrednostima, uz obavezno navođenje hemijskog izvora vitamina i minerala, kao i jasno označene alergene. Propisan je i veliki broj upozorenja, koja moraju stajati na proizvodu koji sadrže kofein ili slične sastojke.

- Pun efekat novih deklaracija možemo očekivati tek u drugoj polovini ili krajem godine, jer novi pravilnik o deklarisanju dozvoljava da deo proizvoda i dalje bude deklarisan po starom, jer dozvoljava promet takvih proizvoda do isteka roka trajanja - kaže za "Novosti" Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije. - Međutim, svi proizvodi koji budu proizvedeni od 1. aprila 2015. moraju na tržište stići i sa novim deklaracijama.

Ona je sigurna da niko ni od trgovaca ni od proizvođača neće da se "igra" i rizikuje sa primenom novih propisa, ne samo zbog kazne, već i zbog gubitka poverenja potrošača. Posebno što je određeni broj i proizvođača i trgovaca usaglasio deklaracije sa deklaracijama zemalja EU, kako bi bio konkurentan prilikom izvoza.

Uvođenje reda na tržištu hrane započelo je oktobra 2013. kada je novi pravilnik o označavanju hrane stupio na snagu, a odredbe koje se odnose na podatke o nutritivnoj vrednosti i sastojcima, koji mogu da izazovu alergije, obavezne su od 1. januara 2014.

- Proizvođačima je dat prelazni period od 18 meseci da se prilagode promenama ambalaže, dok će roba sa starim deklaracijama moći da se prodaje do isteka roka - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Ako je neko, recimo, 31. marta proizveo mleko u staroj ambalaži, onda to može da se prodaje od pet do sedam dana, nakon tog roka, više ne bi trebalo. Ako to ne ispoštuju, znači da krše zakon.

U trgovinama kažu da su deklaracije već izmenjene na nekim proizvodima, ali da će se promene postepeno uvoditi, jer dosta robe u starim pakovanjima stoji na lageru.

- Proces izmene deklaracija koji je stupio na snagu od 1. aprila u smislu usaglašavanja sa zahtevima novog pravilnika je dug i složen proces - kaže za "Novosti" Martina Petrović, pi-ar menadžer "Delezea". 

- Kako na ovaj proces dosta utiču i zalihe stare ambalaže, može se reći da će u narednom periodu deo proizvoda i dalje biti deklarisan po starom pravilniku, s obzirom na to da novi pravilnik dozvoljava promet takvih proizvoda do isteka roka trajanja.

Da ne bi bilo dileme, Bogosavljević napominje, novi pravilnik se odnosi i na hranu na zalihama proizvođača, uvoznika, distributera ili trgovaca. Mogućnost nalaženja u maloprodaji je određena rokom upotrebe, od dana proizvodnje hrane!

Pravilnik se odnosi i na robu koja je već na lageru i proizvođača, i uvoznika i trgovaca - dodaje Bogosavljević. - Nema izuzetaka i niko nema ovlašćenja da ih pravi! Svakako da trgovci moraju da obrate pažnju na više detalja prilikom preuzimanja robe. U protivnom preuzeće i deo odgovornosti proizvođača, odnosno uvoznika. 

DOVOLJNO VREMENA

OD prvog aprila 2015. primenjuje se odredba u upotrebi ambalaže u originalnim pakovanjima. Pravilnikom je utvrđeno da se ambalaža proizvedena do 1. oktobra 2013. godine može koristiti za pakovanje hrane najkasnije 18 meseci, dakle do 1. aprila 2015. godine. Hrana upakovana u takvu ambalažu može da se nalazi u prometu do isteka roka trajanja.

NAJVAŽNIJE NA VIDNOM MESTU

PRAVILNIK, pored sadržaja deklaracije, definiše i veličinu slova i mesto isticanja najbitnijih sadržaja deklaracije. U vidnom polju, tamo gde se nalazi naziv proizvoda, mora da se nađu i najbitnije informacije namenjene potrošaču. Propisana je najmanja veličina malih slova, ne može biti manja od 1,2 milimetra na ambalaži čija je površina veća od 80 centimetra kvadratnih. Na pakovanjima manje površine od ove, visina malih slova ne može biti manja od 0,9 milimetara.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSrpski proizvodi na rafovima Na vrh strane