Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U ilegalnoj klanici zapljenjeno 8 tona živinskog mesa

05. mart 2015. 14:22:47 Pročitano 2059 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Saopštenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, doneto 05.03.2015. godine o akcijama otkrivanja ilegalnih klanica, koje su sprovedene 04.03.2015. godine.

U nastavku opsežne akcije otkrivanja ilegalnih klanica, vanrednom službenom kontrolom veterinarske inspekcije Sremskog upravnog okruga i inpektora Uprave za veterinu, juče je u Belegišu, zaplenjeno 8 tona živinskog mesa.

Tokom kontrole utvrđeno je da se u neregistrovanom objektu (garaža porodične kuće, koja je data u zakup Budai Janošu), obavljalo rasecanje, prerada i pakovanje živinskog mesa. Zatečena je mašina za mlevenje mesa i komora za dubinsko zamrzavanje. U trenutku službene kontrole zatečeno je i petoro radnika u obavljanju rasecanja, mlevenja, pakovanja i distribucije svežeg i zamrznutog živinskog mesa, koji su po izjavi prisutnih lica, angažovani od strane Budai Janoša, koji se do momenta završetka inspekcijske kontrole i pečaćenja predmetno kontrolisanih prostorija, nije pojavio na licu mesta.

Tokom detaljnog pregleda svih prostorija od strane veterinarske inspekcije i njihovog pretresa od strane policije, utvrđeno je da se u prostoriji nalazi oko 8.000 kilograma živinskog mesa i iznutrica, koje nisu propisno obeležene i uslovno čuvane. Prisutna lica na uvid nisu moga da pruže dokaz o poreklu, niti bilo kakav dokaz o zdravstveno higijenskoj ispravnosti živinskog mesa. 

Veterinarska inspekcija zaplenila je celokupnu količinu živinskog mesa koja će biti neškodljivo poništena. Predmet i procesuiranje lica u ovom krivičnom delu ugrožavanja javnog zdravlja pruzelo je Osnovno Javno tužilaštvo i Odeljenje za privredni kriminal MUP-a.

Apelujemo na građane da pomognu u otkrivanju ilegalnih klanica i da sva saznanja koja imaju o ovakvim i sličnim slučajevima odmah prijave nadležnim organima koji će u najbržem roku izaći na teren.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti6 trikova kojim nas mame da kupimo više Na vrh strane