Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Koliko nas koštaju zdravi zubi: Zubara biramo po novčaniku

17. mart 2014. 07:36:18 Pročitano 4454 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Cene stomatoloških usluga znatno se razlikuju od državnih do privatnih ordinacija, pa umesto da biraju po lekaru, pacijenti neretko biraju gde će popravljati zub prema cenovniku.

Deca do 18 godina, studenti do 26 godina, kao i pojedine kategorije nezaposlenih imaju u državnim stomatološkim ordinacijama pravo na besplatno lečenje zuba, ali ne i na protetiku. Stariji od 65 godina, s druge strane, imaju pravo na besplatnu protetiku uz participaciju. Zaposleni od stomatoloških usluga mogu da računaju samo na takozvanu prvu pomoć, koja ne podrazumeva i vađenje zuba.

 

Cene stomatoloških usluga razlikuju se znatno od državnih do privatnih ordinacija, pa umesto da biraju po lekaru, pacijenti neretko biraju gde će popravljati zub prema cenovniku. Tako plombiranje zuba u Domu zdravlja košta od 900 do 1.500 dinara, dok kod privatnika ide i do 4.000 dinara. Krunice u državnim zdravstvenim ustanovama koštaju od 2.000 do 6.000, dok su kod privatnika skuplje od 100 evra.

Prof. dr Aleksa Marković, prodekan za finansije Stomatološkog fakulteta, kaže da se u ovoj ustanovi besplatne usluge pružaju samo na osnovu uputa iz Doma zdravlja. 

- To važi za decu do 18 godina, redovne studente do 27 godina, starije osobe teško telesno ili duševno ometene, trudnice i porodilje 12 meseci po porođaju i druge kategorije prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Urgentne usluge, koje znače ukazivanje prve pomoći, besplatne su za sve kategorije korisnika - kaže Marković. 

Dr Darinka Tumanov, načelnica stomatološke službe DZ Savski venac, naglašava da deca i studenti imaju pravo na lečenje zuba, ali ne i na protetiku. 

- Pacijenti stariji do 65 godina imaju pravo na besplatnu izradu akrilatne totalne i subtotalne proteze, uz participaciju koja iznosi 35 odsto od cene proteze. Da besplatno leče zube imaju pravo i nezaposleni koji dobiju potvrdu za besplatno lečenje u filijali gde overavaju knjižicu. Besplatne su i mobilne proteze za decu do 18 godina, kao i lečenje, izuzev protetike, pre transplantacija organa i tkiva, odnosno operacija na srcu, uz participaciju koja je 10 odsto od cene usluge - navodi dr Tumanov.

Građani Srbije najčešće kupuju jeftinije domaće paste za zube, i to pakovanja od 75 mililitara. Skuplje paste i pakovanja od dve tube kupuju mahom na akcijama kada su cene i do 30 odsto niže. U poslednje vreme pojavile su se u prodaji razne prirodne paste, bez konzervanasa, boja i zaslađivača i svih nepotrebnih dodataka koji se u paste stavljaju radi komercijalizacije, ali je njihova potrošnja još neznatna, dok će više novca za pastu za osetljive zube izdvojiti samo oni koji već imaju neki zdravstveni problem.

 

Trošimo malo novca za higijenu zuba


Većina građana Srbije ne samo što nema novca za redovne odlaske kod zubara nego kupuju i samo najpotrebnija sredstva za negu i higijenu zuba. U situaciji u kojoj plate svakog meseca sve manje vrede i kada je mesni ručak izuzetak a ne pravilo, odricanje od zubnog konca, sredstava za ispiranje usta i kvalitetnih četkica i paste za zube kupcima se podrazumeva. 

Četkice za zube 

Obična četkica za zube  42-150
Uvozna četkica za zube  250-490
Električna četkica za zube  1.000-14.000

Možete da koristite i konac i najbolje paste i da zube perete posebnom tehnikom, ali ako je četkica stara, pravite više štete nego koristi. Četkice bi trebalo da se menjaju na svaka tri meseca i ne bi trebalo da budu preterano tvrde. Cena običnih četkica za zube u Srbiji niža je nego u regionu, ali su zato kvalitetnije četkice u Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji jeftinije.

 

Paste za zube

Domaća pasta za zube 60-170
Uvozna pasta za zube 190-350
Pasta za osetljive zube 350-490
Tečna pasta za zube 220-350

Građani Srbije najčešće kupuju jeftinije domaće paste za zube, i to pakovanja od 75 mililitara. Skuplje paste i pakovanja od dve tube kupuju mahom na akcijama kada su cene i do 30 odsto niže. U poslednje vreme pojavile su se u prodaji razne prirodne paste, bez konzervanasa, boja i zaslađivača i svih nepotrebnih dodataka koji se u paste stavljaju radi komercijalizacije, ali je njihova potrošnja još neznatna, dok će više novca za pastu za osetljive zube izdvojiti samo oni koji već imaju neki zdravstveni problem.

 

Pomoćna sredstva 

Tečnost za ispiranje usta 120-600
Konac za zube 220
Interdentalne četkice, 6 komada 500-900
Strugač za jezik, 2 komada 600

Pored četkice i paste postoje i pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene, ali je zainteresovanost za njih u Srbiji izuzetno mala. Tu spadaju čačkalice za zube, interdentalne četkice i stimulatori, konac za zube, kao i razna hemijska sredstva. Osobe sa gusto stisnutim zubima trebalo bi da koriste konac za zube, a oni koji između zuba imaju prostore trouglastog oblika, umesto konca treba da koriste specijalne interdentalne četkice koje su u obliku malih jelki.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKoliko nas koštaju zdravi zubi: Zubara biramo po novčaniku Na vrh strane