Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Lažna pojeftinjenja problem potrošača i u EU

10. februar 2024. 15:11:45 Pročitano 563 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Posebno je zabrinjavajuće što 90,5 procenata građana u Hrvatskoj nije ništa preduzelo kada je primetilo da sniženje nije regularno, kaže evroparlamentarka Biljana Borzan.

Čak 97 odsto građana Hrvatske kupuje na sniženjima, uglavnom odeću i obuću, a oni sa najnižim primanjima na ovaj način nabavljaju namirnice, saopštila je evroparlamentarka Biljana Borzan na predstavljanju istraživanja o kupovini na akcijama.

– Trenutno je u toku zimsko sezonsko sniženje i iako smo uveli niz pravila kako bismo zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje. Čak 91,7 odsto njih je bilo razočarano sniženjem u trgovini u odnosu na ono koje je bilo istaknuto u izlogu. Posebno je zabrinjavajuće što 90,5 procenata građana nije ništa preduzelo kada je primetilo da sniženje nije regularno – kaže ona. Inače, trgovci, koji su u obavezi da informišu građane o obaveznoj garanciji, to često ne čine, a 94,9 odsto građana smatra kako bi trebalo da trgovci budu predusretljiviji u slučaju reklamacija. Većina građana odgovor vidi u povećanju broja inspekcija.

Više od 90 odsto njih smatra da su sniženja veća u drugim državama EU nego u Hrvatskoj. Evropska komisija je sprovela kontrolu sniženja onlajn u 13 država članica i utvrdila da je svako četvrto sniženje lažno, a čak 67 odsto onlajn trgovaca ne poštuje osnovna prava potrošača poput isticanja obavezne garancije  ili prava na besplatan povraćaj robe 14 dana od kupovine, kaže Borzanova. Kako se čulo na nedavno održanoj konferenciji za novinare, EU je krenula u reviziju pravila o platformi za vansudsko rešavanje sporova preko koje se potrošači mogu dogovoriti sa trgovcima. U novom predlogu se navodi da se trgovci obavezno moraju registrovati, posebno u sektorima u kojima je najviše pritužbi – saobraćaju i turizmu. EU je uvela i opciju lakog otkazivanja onlajn kupovine, koja bi trebalo da se nađe u svim veb-trgovinama u naredne dve godine.

– U zakonu koji sam nedavno ispregovarala uvela sam obavezu da u svim trgovinama i na beloj tehnici bude podsetnik o obaveznoj dvogodišnjoj garanciji. Naime, 60 odsto EU potrošača i gotovo 80 procenata potrošača u Hrvatskoj ne zna da na svaki proizvod ima obaveznu dvogodišnju garanciju. To je još jedan primer kako je u Hrvatskoj svest o potrošačkim pravima najniža u EU, a više od polovine građana smatra da je prepušteno na milost i nemilost trgovcima – kaže Borzanova.

Izvor: politika.rs

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEvropski pčelari na udaru konkurencije Na vrh strane