Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


NEMA VIŠE UGRAĐENOG ROKA TRAJANJA BELE TEHNIKE I DRUGE ROBE

19. januar 2024. 08:16:36 Pročitano 521 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Evropski parlament je definitivno usvojio direktivu kojom se potrošači u EU štite od raznih nepoštenih poslovnih praksi

To uključuje isticanje tvrdnji o ekološkoj ispravnosti proizvoda bez dokaza, kao i prodaju proizvoda sa ugrađenim kvarovima koji zbog toga kraće traju.

Kako je navedeno na sajtu Evropskog parlamenta, direktiva najavljena prošle godine usvojena je sa 591 glasom za, uz 21 glasov protiv i 14 udržanih.

Da bi stupila na snagu, mora još da je odobri Evropski savet i da bude objavljena u Službenom glasniku EU. Potom svaka država članica ima dve godine da je implementira u svoje zakonodavstvo.

Takvu obavezu imaju i sve zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, uključujući Srbiju, jer su se obavezale da svoje propise i prakse usklade sa evropskim, na osnovu potpisanih sporazuma o asocijaciji i pridruživanju.

Direktiva je proizvod napora hrvatske evroposlanice Biljane Borozan koja je na svom Iks nalogu napisala: "Parlament je usvojio moj zakon o dužem trajanju uređaja. Danas smo industriji rekli dosta! Danas smo stavili ljude ispred profita!"

Kako se na sajtu Evropskog parlamenta navodi, cilj Direktive je da se potrošači zaštite od obmanjujučih poslovnih praksi i da im se pomogne da prave bolje izbore prilikom nabavke proizvoda.

Da bi se to postiglo, niz problematičnih tržišnih praksi u vezi sa "grinvošingom" i ranim kvarenjem proizvoda biće prirodat postojećoj listi zabranjenih poslovnih praksi na teritoriji Evropske unije.

Direktivom se insistira na jasnijem i istinitijem obaveštavanju potrošača prilikom označavanja proizvoda, pa se zabranjuje korišćenje uopštenih ekoloških tvrdnji poput "ekološki prijateljski proizvod", "prirodno", "biorazgradivo", "klimatski neutralno" i "eko", ako za tvrdnju ne postoji dokaz.

Reguliše se i označavanje proizvoda tvrdnjama o održivosti, i ubuduće će biti dozvoljeno samo ako je zasnovano na zvaničnim sertifikatima ili ako na procedurama koje ustanove institucije.

Direktivom se stavlja naglasak na trajanje dobara, pa će ubuduće informacije o vezi sa garancijom morati da budu uočljivije, a biće stvorena nova harmonizovana oznaka kako bi se istakli proizvodi sa produženim garantnim rokom.

Novim pravilima se zabranjuju neosnovane tvrdnje o trajnosti proizvoda - na primer da će mašina za pranje veša izdržati 5.000 ciklusa korišćenja ako to pod normalnim okolnostima nije istinito - zatim navođenje potrošača da zamene uređaj novim pre no što je to uistinu potrebno, što je čest slučaj kod tonera za štampač, i predstavljanje proizvoda kao popravljivih kad oni to nisu, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Izvor: kamatica.com

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiKAKO DA PROVERITE RAČUN ZA STRUJU PRE NEGO ŠTO STIGNE? U par klikova sve možete videti. Na vrh strane