Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


CENE HRANE REKORDNO VISOKE: Zemlje evrozone sve nervoznije

05. april 2023. 08:44:29 Pročitano 656 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

NE nazire se kraj evropske bitke sa najgorom krizom troškova života poslednjih decenija, a najnovije žarište je hrana, piše "Blumberg". Iako inflacija počinje da pada, pritisak na povećanje cena hrane ostaje nesmanjen. To znači da veliki deo proizvoda koji troše domaćinstva ubrzano postaje sve skuplji. 

Primera radi, cena šećera, koji se koristi u bezbroj proizvoda, prošle nedelje je porasla na najviši nivo u poslednjoj deceniji.

Za vlade je veoma važno da odmah reaguju s obzirom da je inflacija već ostavila mnoge porodice da se bore da sastave kraj s krajem, što je izazvalo štrajkove i proteste širom Evrope, dok radnici traže veće plate. 

Poskupljenje hrane može dodatno da pogorša društveno nezadovoljstvo i pojača bes građana prema vlastima. 

U nekim delovima evrozone cene hrane rastu tempom koji nije viđen u posleratnoj istoriji, ocenjuju ekonomisti. 

Prošlonedeljni podaci pokazali su da je inflacija u evrozoni u martu smanjena na 6,9 odsto, u Francuskoj čak na 6,6 procenata. Ali rast cena hrane se ubrzao na oko 16 posto. Slična je priča i u Nemačkoj, gde je inflacija hrane iznad 20 odsto.

To podstiče evropske vlade da pojačaju mere za zaustavljanje povećanja, što je politika koju obično sprovode zemlje sa nižim prihodima. 

Vlade postaju sve nervoznije

Portugal je ukinuo poreze na osnovne artikle, Francuska je naterala supermarkete da smanje marže, a Švedska je pojačala kontrolu nad namirnicama.

"Mislite da se to neće dogoditi na mestu kao što je Evropa, ali pošto cene hrane rastu za 15-20 odsto, za neke prehrambene artikle čak i više, vlade postaju sve nervoznije", rekao je Angel Talavera iz "Oksford Ekonomiks".

On ističe da je "inflacija hrane zaista štetna i da ne treba zaboraviti da dolaze izbori, a inflacija zaista ljuti ljude".

Borba protiv inflacije hrane je komplikovanija od intervencija na energetskim tržištima, navodi "Blumberg". Više faktora je dovelo do povećanja cena, od suša i prekida trgovinskih lanaca, do rasta troškova đubriva i bolesti poput ptičijeg gripa. 

Povrh toga, veći troškovi energije i rada predstavljaju pritisak na proizvođače hrane i uzgajivače. 

Iako je dosadašnja intervencija mala u poređenju sa obimom energetske podrške, ona i dalje ukazuje na sve veću zabrinutost u Evropi. 

Mere za ograničavanje cena hrane

Evropske vlade su poslednjih meseci preduzele nekoliko mera za ograničavanje cena hrane.

Portugal, gde cene hrane rastu za više od 20 odsto na godišnjem nivou, privremeno će ukinuti PDV za osnovne životne namirnice. Pre Portugala to su učinile Poljska i Španija.

U Španiji se poreske mere odnose na osnovne namirnice kao što su hleb i maslinovo ulje, ali to nije bilo dovoljno da se zaustavi nemilosrdni rast cena. 

Ograničenja cena hrane su agresivna intervencija koju mnoge vlade ne žele da sprovedu i uvek postoji rizik da bi to moglo da proizvede suprotan efekat, kao što je slučaj u Mađarskoj.

Ta zemlja uvela je ograničenja početkom 2022. godine, ali se inflacija cena hrane od tada ubrzala na skoro 50 odsto. 

Ograničenje cena hrane je značilo da su trgovci na malo morali da prodaju određenu robu sa gubitkom, a da bi to nadoknadili, povećali su cene drugih proizvoda. 

Međunarodni monetarni fond je prošlog meseca kritikovao mere koje usporavaju povećanje cena hrane, jer su skupe i koriste čak i onima kojima to zaista nije potrebno. 

Makronova vlada u Francuskoj dogovorila se sa supermarketima da ponude po povoljnijoj ceni osnovne artikle, a i vlada u Portugalu takođe radi sa trgovcima na malo i proizvođačima hrane kako bi pokušala da snizi cene.

Imajući u vidu da su potrošači pod pritiskom, dok mnoga preduzeća profitiraju, kritičari kažu da ceo teret inflacije pada na potrošače. 

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiCENE HRANE REKORDNO VISOKE: Zemlje evrozone sve nervoznije Na vrh strane