Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Cene svinjskog mesa i dalje u porastu

27. februar 2023. 12:50:24 Pročitano 365 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Očekuje se da će proizvodnja u Evropskoj uniji nastaviti da pada u 2023. godini. Prema trenutnoj proceni – za četiri odsto. Cene svinjskog mesa su u Nemačkoj dostigle nedavno rekordne iznose. Prema navodima portala „Agrarhojt”, razlog tome je slaba ponuda koja ne može da zadovolji potražnju, što će diktirati stanje na tržištu u narednom periodu. Raspon cena na tamošnjoj berzi Grupacije uzgajivača svinja ISN kretao se od 2,28 do 2,35 evra za kilogram, a očekuje se i dalje poskupljenje, još veće kako se bude bližilo vreme roštiljanja.

Najnoviji podaci Federalnog zavoda za statistiku „Destatis” pokazuju da je u klanicama širom Nemačke zaklano samo 47,1 milion svinja u 2022. godini. To je 9,2 odsto ili 4,77 miliona manje zaklanih grla u odnosu na prethodnu godinu.

Očekuje se da će proizvodnja u EU nastaviti da pada i u 2023. godini. Prema trenutnoj proceni, za četiri odsto, piše „Agroklub”. Evropska komisija predviđa pad proizvodnje svinja, od januara do marta ove godine, za 5,1 odsto u odnosu na prvi kvartal 2022. Prema predviđanjima analitičara, ovaj sektor će najveće gubitke doživeti u Nemačkoj i Danskoj, gde će trend pada biti šest odsto, a sledi Španija sa oko četiri procenta.

Najveći uticaj na ovakvu situaciju imala je cena stočne hrane koja diktira tempo proizvodnje u svinjarstvu. Prema holandskom Rabobanku, kukuruz se prve nedelje januara prodavao po ceni manjoj za 14 odsto u odnosu na kraj oktobra 2022. Cena stočne pšenice je pala za 11 odsto. U narednom periodu se očekuje dalji pad cena i smanjenje troškova za proizvođače.

Da li će ovo doneti i niže cene u maloprodaji, što zanima i potrošače u Srbiji, još je neizvesno. Kako je „Politika” nedavno objavila, i cene svinja u našoj zemlji dostigle su nedavno istorijski rekord za ovo doba godine. Prošle sedmice cena svinja „žive vage” iznosila je 220 dinara. Predstavnici industrije očekuju zbog toga dalji rast cena svinjskog mesa, koje je već poskupelo za oko pet odsto od sredine januara. Smirivanje tržišta moglo bi da se dogodi, kažu, samo u slučaju drastičnijeg pojeftinjenja žitarica.

Država je, podsetimo, nedavno odmrzla cene pojedinih kategorija svinjskog i pilećeg mesa. Predstavnici sektora stočarstva pri Privrednoj komori Srbije (PKS) istakli su da trenutno nema razloga za poskupljenje jer su uslovi proizvodnje ostali nepromenjeni.

U Ministarstvu trgovine do sada su više puta ponovili da prate dešavanja na tržištu i da neće dozvoliti rast cena mesa.

Šta je najviše poskupelo u proizvodnji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, posmatrano po grupama proizvoda u četvrtom tromesečju prošle godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupi – mineralna đubriva. Ona su poskupela za 44,3 odsto, a seme za 44 procenta. Cene reprodukcionog materijala, u odnosu na prethodni kvartal iste godine, u proseku su povećane za 0,6 odsto. Najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupi hrana za životinje – 5,1 odsto.

Iuvor: politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiNE PALI TAJ FITILJ: Ovako su petarde sakatile decu u Srbiji Na vrh strane