Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


"Bebelak 3" POVUČEN iz prodaje, inspektor objasnio ŠTA JE SPORNO u deklaraciji

31. januar 2023. 11:36:51 Pročitano 358 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dodatak ishrani koji se najčešće koristi za najmlađe "Bebelak 3" povučen je sa tržišta. Iz Sanitarne inspekcije saopštavaju da je razlog nepropisna deklaracija, a iz kompanije uveravaju da će greška biti ispravljena, uz ocenu da kvalitet proizvoda nije doveden u pitanje. Sanitarni inspektor Goran Stojković objašnjava za RTS šta sve mora da sadrži deklaracija za takav proizvod.

Sanitarni inspektor Goran Stojković kaže da se u slučaju povlačenja "Bebelak 3" iz prodaje radi samo o neispravnoj deklaraciji i da je time moguće dovesti u zabludu potrošače.

- U konkretnom slučaju, izostala je deklaracija da se radi o dodatku ishrani. Razlika je u tome što je dodatak ishrani jedan od dijetetskih proizvoda, koji se nalazi u prometu tako što obezbeđuje koncentrisane supstance, bilo da su vitamini ili minerali, i moraju biti te supstance sve navedene u sastavu - rekao je Stojković.

Otkriva i šta deklaracija na ovakvom proizvodu mora da sadrži.

- Ono što je bitno napomenuti da u deklaraciji takvog proizvoda mora da stoji, osim sastava i namene, i kolika je tačna doza tog dodatka ishrani koja je preporučena i upozorenje da se dnevna doza ne sme prekoračiti - ističe Stojković.

Prethodnih godina, ali i meseci iz prodaje su se povlačile i kašice i sokovi za bebe, pa među roditeljima brzo zavlada strah. Inspektor naglašava da pre nego što se nađe na rafu proizvod prolazi kontrolu.

- Postoji kontrola, bilo da je proizvod iz uvoza, kolege iz Granične sanitarne inspekcije rade analize, a domaći proizvođači su u obavezi da pre stavljanja u promet budu sigurni da je zdravstveno bezbedan proizvod. Mi na različite načine saznajemo da neki proizvod nije bezbedan. Srbija ima RASAF kontakt, sa Evropskom mrežom za brzo obaveštavanje o nebezbednoj hrani. Po proceduri, oni obaveštavaju kontakt tačku u Ministarstvu poljoprivrede, i onda se odatle upućuje nadležnom ministarstvu. Tu se navodi šta je neispravno i na osnovu toga mi preduzimamo akcije - kaže Stojković.

Objašnjava i kako se sprovodi kontrola kada je reč o onlajn trgovinama.

- Mi imamo oformljenu radnu grupu sastavljenu od predstavnika različitih ministarstava. U zavisnosti od toga šta se nudi preko interneta se reaguje. Kada se neki proizvod nađe u prometu putem interneta, kada je u pitanju hrana uglavnom su to proizvodi kojim se na određeni način nešto leči, što je nedozvoljeno za hranu - naveo je Stojković.

Izvor: blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOgraničen unos biljaka preko granice Na vrh strane