Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


OVE NOVČANICE NAJVIŠE FALSIFIKUJU U SRBIJI: Oglasila se Narodna banka - jedan apoen prednjači među lažnjacima

27. januar 2023. 11:54:11 Pročitano 370 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

PROŠLE godine u Srbiji je otkriveno 3.649 komada falsifikovanih novčanica, od čega je najviše dinara, objavila je Narodna banka Srbije. Kako se precizira u izveštaju, objavljenom na sajtu NBS, otkriveno je 2.905 falsifikovanih dinara, 476 novčanica evra, 105 novčanica američkog dolara i 163 novčanice drugih valuta.

Što se tiče dinara, najčešće su falsifikovane novčanice od 2.000 (78,66 odsto) i od 1.000 (10,95 odsto).

Kada je reč o stranom novcu, otkrivena su 744 komada falsifikovanih novčanica, među kojima su preovlađivali evri, i to najviše oni u apoenima od 100 i 50, što je, kako navode iz NBS, razlika u odnosu na ranije godine, kada je umesto apoena od 100, najčešće bio falsifikovan apoen od 200 evra. 

Posmatrano po nominalnoj vrednosti, dominantan udeo su imali falsifikovani evri čija je vrednost u dinarima iznosila nešto više od 6,7 miliona, odnosno 45,13 odsto, a na drugom mestu su bili dinari u iznosu od 5,3 miliona ili 35,65 odsto.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPitajte majstora, pa zakažite dolazak Na vrh strane