Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


VLADA DONELA UREDBU: Najviša cena šećera 96,99 dinara, a mleka 113,99 dinara, cene brašna i ulja ostaju iste

01. jul 2022. 12:59:55 Pročitano 1271 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

VLADA Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

Navodi se da maksimalna proizvođačka cena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cena od 88 dinara za kilogram.

U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smeju isporučivati ovu namirnicu u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Uredbom je propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svinjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

Dnevno na rafove trgovinskih lanaca u Srbiji stiže i do 400 tona šećera, a nikad manje od 300 tona. U normalnim situacijama troši se 260 tona. U trgovinskim lancima ističu da potrošači i dalje prekomerno kupuju, i da se zato dešava da rafovi u nekom periodu dana budu prazni.

Kupci samo kupuju ukrug

Trgovinski lanci ograničili su kupovinu šećera, pojedini na dva kilograma, drugi na tri ili četiri. Međutim, time nisu doskočili potrošačima. Dok pakuje šećer na rafove, prodavačica u jednom poznatom marketu objašnjava nam njihovu taktiku.

- Mi smo dozvolili maksimalno dva pakovanja po kupcu, ali oni to kupe, vrate se, pa opet pazare dva kilograma i tako više puta - kaže prodavačica.

- Ne mogu da stignem da naslažem šećer, koliko brzo ode.

Izvor: novosti.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiJedemo 23 kilograma mesa manje nego 2007. Na vrh strane