Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Kako sve možete do aerodroma i nazad, koje su najsigurnije i najjeftinije opcije i kako da vas PREVARANTI NE OPELJEŠE

22. jun 2022. 09:39:38 Pročitano 526 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako se sezona godišnjih odmora približava, mnogi već uveliko planiraju svoja putovanja i odlučili su se za najbrži vid transporta - avion. Međutim, iako je u teoriji najbrži, često to nije tako, jer pored standardnih procedura, u Beogradu je prava nauka doći do aerodroma. Neupućenima i sa aerodroma do grada, koji često papreno plaćaju prevarantima voženje.

Beogradski aerodrom Nikola Tesla je udaljen je oko 15 kilometara od centra grada. Ta distanca nije problem jer je "Nikola Tesla" udaljen u proseku koliko i ostali aerodromi u evropskim prestonicama. Ipak, iako na papiru nije daleko, do aerodroma je dosta komplikovano doći.

Linija 72

Jedn od prvih vidova transporta koji nam padne na pamet jeste gradski prevoz. Linija 72 ide od Zelenog venca direktno do aerodroma, međutim između dve lokacije staje čak 30 puta.

Ovde je cena svakako prednost, jer je aerodrom "Nikola Tesla" u drugoj, žutoj zoni, te je cena karte 89 dinara (na dopunu preko Bus plusa, odnosno Beogradske kartice i važi sat i po vremena) ili 150 dinara ako kupujete kod vozača. Takođe, dobra stvar je što ovaj autobus saobraća već od 4 ujutru pa sve do 23.40 sati.

Minibus A1

Druga varijanta je direktna linija minibusom A1 od Slavije do "Nikole Tesle", ali sa njim su problemi druge prirode. Naime on saobraća samo od 6:30 do 20:00 časova, a otprilike trećina aviona stiže ranije, odnosno kasnije od toga.

Takođe, minibus često bude pretrpan koferima, a neretko i vozač mora da oslobodi mesto do sebe. Ipak, ukoliko niste daleko od Slavije i uklapate se u vreme u kom ovaj minibus saobraća, cena od 400 dinara (do juče je koštala 300, poskupljenje važi od danas), može da se ispostavi kao prava premija.

Taksi

Treća opcija koju putnici imaju jeste taksi. Iako najugodnija, ovo je definitivno i najskuplja opcija. Za put do aerodroma, računajte bar oko 20 evra ako krećete iz centra grada, pa naviše iz bilo kog dela grada koji je preko reke, odnosno nije novobeogradski deo.

A što se tiče povratka sa aerodroma, tu vreba puno opasnosti, mada za upućene, vožnja taksijem uopšte ne bi trebalo da bude problem, ako znate za jednu caku.

Vaučeri

U zavisnosti od lokacije, povratak može da bude veoma povoljniji jer na aerodromu mogu da se kupe posebni vaučeri. Za njihove usluge grad je podeljen na 6 zona, za koje u zavisnosti od udaljenosti važe zasebne cene. Tako se na primer do Novog Beograda možete odvesti za svega 1.400 dinara, ili 1.800 do Banovog brda. Recimo, sve do Lazarevca i Mladonovca, uz ovaj vaučer prevoz bi vas koštao 6.000 dinara, što je cena koju su neki strani turisti, prevareni za dobrodošlicu, plaćali do centra grada!

Na mapi ispod možete da pogledate detljno koliko prevoz košta do određene zone, a možete da viditi i na ovom linku.

A ovako izgledaju prevaranti

Međutim, nisu svi ono za šta se predstavljaju. Beogradski aerodrom već godinama ima probleme sa "divljim taksistima", odnosno to nisu nikavi taksisti, već bukvalno fizička lica, klasični prevaranti koji kao sekta vbuju putnike, najčešće strance, koji na žalost tako odmah po dolasku u naš gred steknu najgoru moguću sliku o nama.

Često čujemo razna iskustva prevarenih, a za vožnju do centra grada mogu da uzmu i do 60 evra. Svoje žrtve mame tako što ih bukvalno vuku za rukav, nude pomoć oko prtljaga i naravno nude prevoz do grada. Njihova vozila su uglavnom parkirana nešto dalje, jer ulazu mogu da priđu samo ovlašćeni taksisti.

Dok našim ljudima i nije toliko teško da prepoznaju prevrante, stranci to obično ne primete dok nije prekasno. Ako se pobune, vozači im često prete nasiljem i policijom, nadajući se da će nesretni stranac uplašen da plati i pobegne. Najbolji primer njihove bahatosti i bezobrazluka jeste vest koja se pojavila pre nekoliko godina, gde se navodi kako je jedan "divlji taksista" paru nemačkih turista vožnju od aerodroma do Novog Beograda naplatio čak više od 8.000 dinara!

Najlakše ih je prepoznati po registarskim tablicama, jer im se nemaju univerzalnu taksi oznaku TX. Često se desi i da voze bez taksi znaka na krovu. Nikada nemaju taksimetar, a izgleda da godinama nisu ničija odgovornost.

Sopstveni prevoz

Treća i na prvi pogled najmanje primamljiva opcija jeste sopstveni prevoz. Oko aerodroma su nikli mnogi privatni parkinzi gde je cena parking mesta za 10 dana od 40 do 50 evra. Svi vrše prevoz o svom trošku od parkinga do terminala i obrnuto, tako da ne morate da brinte šta ćete sa stvarima. U zavisnosti iz kog dela grada putujete, ova opcija može i da se najviše isplati.

Svi parkinzi su pod detaljnim video - nadzorom, a pojedini vam pružaju uslugu da preko linka gledate svoj automobil u bilo kom trenutku. Takođe, po povratku će vas čekati automobil koji će vas dovesti nazad do vaših kola.

Ovde samo vodite ručuna da se ne parkrite slučajno na aerodromu tik uz samo aerodromsku zgradu, jer tu važe druga pravila. Naime, ovde se plaća po satu, pa pazite da vam se ne desi da za tri dana platite koliko i samu avionsku kartu - 20.000 dinara, kao što se to desilo jednom Beograđaninu.

Sve o parkinzima na samom aerodromu, pogledajte i na sajtu Aerodroma Nikola Tesla.

Do aerodroma uvek može i da vas poveze neko od prijatelja ili porodice, jer pored goriva nemate drugih troškova. Ipak, većina letova je u ranim jutarnjim satima ili za vreme posla, pa organizacija može da pravi probleme. Jedina mana je što u povratku, ukoliko vas takođe neko čeka, morate da imate sreće i da zaobiđete kašnjenja jer će se vaš vozač sigurno unervoziti.

Izvor: blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiEU zabranila jednokratne plastične proizvode Na vrh strane